Ruska vojska u februaru zauzela samo 0.04 posto ukrajinske teritorije

Svijet

Rusija također nije ostvarila značajnije teritorijalne dobitke u martu

Rusija je uspjela povećati količinu teritorija koji kontroliše u Ukrajini za manje od 0.04 posto u februaru, istog mjeseca kada je pokrenula svoju dugo očekivanu novu ofanzivu, kažu analitičari iz Instituta za proučavanje rata.

Za Business Insider su rekli da njihovi kartografski podaci pokazuju da je Rusija osvojila samo 0.039% teritorija u Ukrajini između 31. januara i 28. februara, odnosno 233 kvadratna kilometara.

To povećanje teritorija slično je onom koji je objavila grupa War Mapper, koja tvrdi da je Rusija uspjela povećati teritorij koji kontroliše u Ukrajini za oko 0.01% ili oko 85 kvadratnih kilometara u februaru.

NATO je 14. februara saopćio da je Rusija započela svoju dugo očekivanu ofanzivu, nakon mjeseci zimskog zastoja i nakon što je ranije tokom rata potisnuta nazad na istok zemlje. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva reklo je nekoliko dana kasnije da Rusija “napreduje, ako uopšte napreduje, u metrima, a ne kilometrima.”

I jedan visoki američki diplomat također je bio oštar o napretku Rusije, rekavši: “Rusija je objavila da pokreće novu ofanzivu. Pa, ako je to to, to je vrlo jadno.”

Rusija također nije ostvarila značajnije teritorijalne dobitke u martu. Putinova se vojska bori duž istočne linije fronta, uključujući napredovanje u gradu Bahmutu, koji se smatra jednim od najkrvavijih i najdugotrajnijih bitaka u ratu. Ali Rusija još nije zauzela grad. A njeni su gubici bili ogromni.

Načelnik američkog Združenog štaba Mark Mili (Milley) rekao je za Politico krajem februara da je oko 1200 vojnika nedavno ubijeno u jednom danu borbi u Bahmutu. Međunarodni institut za strateške studije procijenio je sredinom februara da je Rusija izgubila polovinu svojih glavnih borbenih tenkova od početka invazije.

Britansko Ministarstvo odbrane također je sugerisalo ranije ovog mjeseca da je Rusija promijenila svoju taktiku od pokušaja osvajanja novog teritorija prema fokusiranju na iscrpljivanje Ukrajine.

(dnevniavaz)