SAD pozvao na razgovor ruskog ambasadora zbog pada američkog drona

Svijet

Glasnogovornik State Departmenta Ned Prajs (Price) rekao je novinarima da je SAD direktno u kontaktu s Rusima na višim nivoima

Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su u utorak da će pozvati ruskog ambasadora u Vašingtonu u State Department nakon što je ruski borbeni avion udario u američki dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Prajs (Price) rekao je novinarima da je SAD direktno u kontaktu s Rusima na višim nivoima, kako bi prenijeli “snažne primjedbe na ovo nesigurno i neprofesionalno presretanje”.

Pad letjelice
– Pozvali smo ruskog ambasadora u ministarstvo gdje ćemo mu prenijeti ovu poruku – rekao je Prajs te pojasnio da je proces pozivanja ambasadora u toku i očekuje se da će se razgovor održati kasnije u utorak.

Pentagon je objavio da je ruski borbeni avion SU-27 udario u američki dron Reaper u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, uzrokujući pad američke letjelice.

“Nesigurno i neprofesionalno presretanje”
Kako je naveo Pentagon, incident se dogodio nakon što su ruski avioni SU-27 “izveli nesigurno i neprofesionalno presretanje” Reapera, uključujući posipanje goriva na dron i letenje ispred njega “na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način”.

Bijela kuća je objavila da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan) informisao američkog predsjednika Joea Bidena o ovom slučaju.

(dnevniavaz)