Putin: Njemačka je i dalje pod okupacijom SAD

Svijet

Evropski političari su sami javno rekli da Njemačka nakon Drugog svjetskog rata nikada nije bila potpuno suverena država, rekao je Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je odgovor Njemačke na eksploziju na cjevovodima u Sjevernom moru pokazao da je zemlja “okupirana” i nesposobna djelovati samostalno, decenijama nakon predaje na kraju Drugog svjetskog rata.

Tokom govora u intervjuu za rusku televiziju izjavio je da su evropski lideri potučeni kako bi izgubili osjećaj nezavisnosti i suvereniteta.

Oprezna reakcija
Na istrage o eksplozijama koje su prošle godine pogodile ruski plinovod Sjeverni tok, zapadne zemlje su oprezno reagovale, poručivši da vjeruju da je riječ o namjernom činu, ali odbijajući reći ko je za njih odgovoran.

– Radi se o tome da su evropski političari sami javno rekli da Njemačka nakon Drugog svjetskog rata nikada nije bila potpuno suverena država – izjavio je Putin za državni TV kanal Rossiya-1.

Povlačenje snaga
– Sovjetski Savez je u jednom trenutku povukao svoje snage i okončao ono što je predstavljalo okupaciju zemlje. Ali to, kao što je dobro poznato, nije bio slučaj s Amerikancima. Oni nastavljaju okupaciju Njemačke – dodao je Putin.

Putin je novinaru rekao da su eksplozije izvedene na “državnom nivou” i odbacio kao “potpunu besmislicu” sugestije da je odgovorna autonomna proukrajinska grupa.

Raspodjela krivnje
Cjevovodi su trebali dovesti ruski plin u Njemačku, iako je od invazije Moskve na Ukrajinu, Berlin poduzeo korake da smanji svoje oslanjanje na ruske izvore energije.

Čelnici u Berlinu bili su oprezni u raspodjeli krivnje za eksplozije, a ministar odbrane Boris Pistorius rekao je prošle sedmice da su eksplozije mogle biti “operacija pod lažnom zastavom da se okrivi Ukrajina”.

(dnevniavaz)