Ruske majke i supruge Putinu: Prestani ih slati na klanje

Svijet

Rusko slanje stotina hiljada građana da se bore na ratištima u Ukrajini izazvalo je neslaganje i protest te potaknulo mnoge Ruse da pobjegnu

Grupa supruga i majki ruskih vojnika pozvala je predsjednika Rusije Vladimira Putina da prestane slati njihove muževe i sinove “na klanje”, prisiljavajući ih da se pridruže jurišnim grupama bez odgovarajuće obuke ili opskrbe. Snimka je objavljena na Telegram kanalu SOTA.

Žene na snimci govore kako su njihovi najmiliji bili “prisiljeni pridružiti se jurišnim grupama” početkom marta uprkos tome što su prošli samo četiri dana obuke od trenutka kad su mobilizirani. Dvije žene zajedno drže natpis na ruskom jeziku – piše CNN.

Onako kako smo se školovali, a ne kao jurišnici
– Naši mobilizirani (muškarci) šalju se poput janjaca na klanje da napadnu utvrđena područja – pet po pet, protiv 100 do zuba naoružanih neprijateljskih ljudi. Spremni su služiti domovini, ali prema specijalizaciji za koju su se školovali, a ne kao jurišnici – govori jedna od žena.

CNN nije mogao nezavisno potvrditi tvrdnje grupe žena u videu. Rusko slanje stotina hiljada građana da se bore na ratištima u Ukrajini izazvalo je neslaganje i protest te potaknulo mnoge Ruse, posebno mlade muškarce, da pobjegnu iz zemlje.

Želimo živjeti
– Pobjegli smo iz Rusije jer želimo živjeti. Bojimo se da bi nas mogli poslati u Ukrajinu – rekao je ranije za CNN jedan muškarac, koji je tražio anonimnost kako bi zaštitio voljene koji su tamo ostali.

Porodice vojnika iz Rusije kritikovale su mobilizaciju, rekavši da je opterećena problemima kao što su nedostatak vodstva srednjih časnika, nepostojeća obuka, problema s disciplinom, kao i logističke poteškoće poput nedovoljno uniformi, loše hrane i nedostatka medicinskog pribora.

(dnevniavaz)