Lajčak danas u posjeti Prištini: Sastat će se sa Kurtijem

Region

Lajčakovu posjetu Kosovu i Srbiji krajem februara najavila je Služba za vanjske poslove EU

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak danas i sutra će boraviti u posjeti Prištini gdje će se u 16 sati sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Također, Lajčak će nakon toga otputovati u Beograd kako bi se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Očekuje dogovor
Uoči sastanka, Lajčak je izjavio kako očekuje da se strane dogovore o načinu provođenja sporazuma od 27. februara iz Brisela (Bruxellesa).

– Očekujemo da se obje strane dogovore o putu provedbe, a također se trebaju pripremiti za konstruktivne prijedloge, temeljene na našem tekstu. O tome očekujem da ćemo razgovarati s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Aleksandrom Vučićem tokom posjeta Prištini i Beogradu – kazao je Lajčak.

Izražena spremnost
Na održanom sastanku u Briselu, čelnici Kosova i Srbije su 27. febuara ove godine podržali prijedlog Evropske unije za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

Nakon toga Vučić kazao da sve dok je predsjednik Srbije neće potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova ni njegovo članstvo u UN-u, dodajući kako je to rekao svim evropskim i svjetskim čelnicima i da svi to znaju.

Naredni sastankak
Lajčakovu posjetu Kosovu i Srbiji krajem februara najavila je Služba za vanjske poslove EU.

Kako je najavljeno, sljedeći sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića trebao bi biti održan 18. marta u Ohridu, Sjevernoj Makedoniji.

 

(dnevniavaz)