Uhapšen Zlatko Arsić na Kosovu, osumnjičen za ratni zločin

Region

Tužilaštvo također tvrdi da je Arsić nečovječno mučio i maltretirao B.M. te mu nanio teške i po život opasne povrede

Kosovsko Specijalno tužilaštvo obavijestilo je da je u saradnji s Jedinicom za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsilo građanina srpske nacionalnosti koji se sumnjiči za ratni zločin.

Nakon hapšenja prištinski mediji, a i oni u Beogradu prenose da je riječ Zlatku Arsiću (45) iz sela Hajnoc koji je uhićen na graničnom prijelazu Dheu i Bardhë.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopćilo je da se Zlatko Arsić sumnjiči da je tokom rata na Kosovu u policijskoj postaji u Kamenici u saradnji s drugim pripadnicima srbijanske policije, učestvovao u protjerivanju i prisilnom raseljavanju građana Kamenice.

Maltretirao civile
Tužilaštvo također tvrdi da je Arsić nečovječno mučio i maltretirao B.M. te mu nanio teške i po život opasne povrede.

Također, postoji osnovana sumnja da je Z.A., za vrijeme rata na Kosovu, u saradnji s drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih formacija, učestvovao u maltretiranju albanskih civila, saopćeno je iz kosovskog Specijalnog tužilaštva.

Ured za Kosovo pri srbijanskoj Vladi mišljenja je da je hapšenje Zlatka Arsića novi vid pritiska na kosovske Srbe te dodaje da je uhapšenog Arsiću pružena besplatna pravna pomoć.

Iz tog ureda saopćavaju da je Arsić pripadnik kosovske policije pa se postavlja logično pitanje kako je prošao sve neophodne provjere i testove za rad te odjedanput optužen ratni zločin.

“Nema ni prava ni pravde”
– Za Srbe na Kosovu nema ni prava ni pravde, a presude im se po političkom i etničkom ključu izriču u javnosti, čime im se krši pretpostavka nevinosti i uskraćuje pravo na pravedno suđenje – saopćavaju iz tog ureda.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Đelal Svečlja kazao je, u povodu Arsićevog hapšenja da je Srbija počinila genocid na Kosovu, a što je općepoznata činjenica, te da počinitelji zločina nad nedužnim stanovništvom nikada nisu ili su minimalno kažnjeni.

– Ne zaboravljamo niti opraštamo zločine koji su počinjeni tokom rata na Kosovu. Pravda za svaki nehuman čin protiv nedužnog stanovništva je neizbježna – napisao je Svečlja u objavi na Facebooku.

Reporteri podsjećaju da je u ratu koji se vodio na Kosovu 1998.-99. ubijeno više od 13.000 civila, a hiljade su nestale. Preko 1.600 ljudi još uvijek se vode kao nestali, a većina njih su Albanci.
(dnevniavaz)