Priča o psu heroju: Žrtvovao se kako bi spasio djevojčice od napada pume

Svijet

Morocho, hrabri argentinski doga

Argentinski doga je veliki, bijeli, mišićavi pas iz Argentine. Ovu vrstu pasa često uzgajaju lovci i vode sa sobom u lov, jer su zbog svoje hitrosti i nevjerovatne snage, zaštita lovcima u slučaju iznenadnih napada šumskih zvijeri.

A da su ovi psi itekako efikasna zaštita, potvrđuje i priča o “Morochu”, hrabrom psu koji je spasio dvije djevojčice od napada pume.

Muškarac imena Antonio Nores Martinez uzgajao je ove pse. Njegov unuk, doktor Ulises D‘Andrea Nores, preuzeo je posao. Često je posjećivao prostor gdje se ova vrsta pasa uzgajala, da vidi kako napreduje posao koji je naslijedio od svog djeda.

Davne 2008. godine, porodica Nores je sa prijateljima provodila dan na imanju. Naime, Sofie Cappaletti i njena drugarica Yoli su se igrale blizu svog omiljenog drveta smokve. Yoli se popela na najvisočiju granu, znajući da se najsočnije smokve nalaze najvisočije. Postojao je jedan problem, ona nije bila jedina koja se popela na to drvo. Ali, bilo je kasno kada je saznala da se puma nalazi na drvetu, odnosno na istoj grani.

Puma ju je odmah napala kandžama, a Yoli je pala na leđa. Zatim je puma skočila na Yoli i Sofie.

Na svu sreću, tu je bio i Morocho, koji je odmah skočio da odbrani djevojčice. Istog momenta je napao pumu. Kada je otac od Yoli čuo vriske, odmah je potrčao najbrže što je mogao. Kada je stigao na mjesto događaja, ugledao je Morocha koji je bio teško ranjen ali i dalje živ. S druge strane, puma je bila usmrćena.

– Bile bismo ranjene ili mrtve da Morocho nije skočio da nas odbrani, kazale su djevojčice.

Morocho se oporavio za nekih desetak dana, a ne treba ni napominjati da je postao heroj.

– Za njega imamo posebno mjesto u našim srcima. On nas čuva, rekla je Cappaletti.