Iz UN-a osudili izjavu izraelskog ministra da treba “obrisati” palestinsko selo

Svijet

Ova izjava je nastala nakon ubistva dva Izraelca u mjestu Huvara

Povjerenik za ljudska prava UN-a kritikovao je izjave izraelskog ministra finansija zbog poziva na brisanje palestinskog sela Huvare. On je tu nazvao kao „nedokučivu izjavu o pitanju na nasilje i neprijateljstvo“. Turk je to saopćio prilikom obraćanja na Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi, gdje je predstavljao izvještaj o Palestini:

Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič (Smotrich) je inače lider stranke koja zastupa interese židovskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Ova izjava je nastala nakon ubistva dva Izraelca u mjestu Huvara. Nakon toga su izraelski doseljenici ove sedmice zapalili više desetina kuća, trgovine i automobile, a stradao je i jedan Palestinac.

Lokalni mediji objavili su da je izraelski ministar odbrane Joav Galan jučer potpisao naloge za administrativni pritvor dvojice osumnjičenika, nakon što je sud u Jeruzalemu naredio policiji da oslobodi svih sedam osoba privedenih zbog napada na Palestince u Huvari. Amnesty International osudio je saopćenjem puštanje osumnjičenika i korištenje administrativnog pritvora, dodavši da se time krši međunarodno pravo.SAD je zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da se ogradi od Smotričevih poziva za brisanjem Huvare.

(dnevniavaz)