Ispovjest kćerke Jasmine Klico koju je ubio kolega s posla: Govorio je da je voli

ispovijest

Ubistva žena koje počine muškarci sve češće se procesuiraju kao zločini iz mržnje, ali to u Bosni i Hercegovini još uvijek nije praksa jer tužitelji kažu da je veoma teško dokazati da je zločin nastao iz mržnje.

Prošle godine su u više gradova širom BiH održane protestne šetnje zbog niskih kazni za ubice te uz poruku da bi se femicid trebao uvesti kao novo krivično djelo kako bi se povećale kazne. Čini se ipak da smo daleko do takve prakse u našem pravosudnom sistemu.Jasminu Klico ubio je njen kolega s posla, nakon višegodišnjeg uznemiravanja i desetina prijava institucijama kojim je prijavljivala nasilje. No, Klico nije uspjela dobiti zaštitu.

Za ubistvo Jasmine Klico vatrenim oružjem, nakon desetina prijavljenih prijetnji, počinilac je dobio kaznu od 11 godina zatvora, što njena kćerka Amra Klico smatra uznemirujućim. Ona je pristala za Detektor podijeliti priču jer želi potaknuti na veću zaštitu žena u društvu.

Amra Klico priča kako je njena mama imala korektan odnos sa svim kolegama na poslu pa tako i sa ubicom. Međutim, sve je počelo da se mijenja kada je on nju počeo zvati na kafu, pozivati je na telefon itd… Jasmina nije ni mogla slutiti do čega će sve to dovesti.

“Govorio je da je voli, istetovirao je njeno ime što se nije moglo dovoditi u vezu sa zaljubljenošću. Više sa opsjednutošću. Jedne subote je rekla da mora ići na posao, kako ima puno posla. Ja sam joj nazvala taksi, ispratila je i zagrlila. Nisam mogla ni posumnjati da će to biti zadnji put kad ću je vidjeti”, priča Amra kroz suze prisjećajući se posljednjih trenutaka sa svojom majkom.

Jasmina Klico upucana je sedam puta, a Amra smatra da je njena majka ubijena iz mržnje i da se to djelo trebalo tako procesuirati, jer bi kazna bila i do tri puta veća nego što je to slučaj u donesenoj presudi.