Vučić: Mislim da Kurti nije sada spreman da prihvati Zajednicu srpskih općina, bit će još jedan sastanak

Region

Kurti je došao sa idejom da se nešto potpisuje, ali za to niko nije bio, rekao je

Nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija sa visokim predstavnim EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom medijima se obratio predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da je imao težak sastanak i da će biti održan još jedan 18. marta, kada će Borelj biti u posjeti regionu.

Rekao je i kako evropski posrednici žele da imaju izvještaj do 23. i 24. marta, kada se održava Evropsko vijeće, da se vidi da li su Beograd i Priština bilo šta postigli, i u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama i jednih i drugih.

– Do tada treba da razgovaramo sa Lajčakom. Biće riječi o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora. Zajednica srpskih općina se podrazumijeva, i mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, vidjet ćemo za budućnost. Plašim se da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno – rekao je Vučić.

Nastavak implementacije
Dobro je da smo razgovarali, nadam se i vjerujem da ćemo moći da radimo na onome što smo mi nazvali implementacijom prethodno postignutih dogovora.

– Kurti je došao sa idejom da se nešto potpisuje, ali za to niko nije bio – rekao je Vučić.

Kazao je da se nada da je moguće da se postignu nekakvi kompromisi, ali da se plaši da se može ostati zaglavljen u nečemu što je odavno potpisano i trebalo da bude ispunjeno.

– Od svih onih velikih priča, ništa posebno, ali je važno da smo razgovarali, vjerujem da ćemo moći da radimo na onome što smo nazvali implementacijom. Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo. Prvo mora da se implementira ZSO, to je na prvom mestu, plašim se da je to začkoljica. Pošto se vodi kampanja protiv njih, o tome ću posebno da govorim sutra, iznijet ću detalje šta je sve potpisano 2013. i 2015. godine. – dodao je Vučić.

22 principa
Upitan da li je dogovorena mapa puta.

– Što se tiče mape puta, mapa puta mora da se radi, to upravo jeste implementacija. Na početku mora biti ono što neko ne želi da ispuni. – poručio je.

Pojasnio je da postoje 22 principa vezano za ZSO koja su od presudnog značaja za srpski narod.

– Ko to ne razumije, ne razumije realnost. Jer ukoliko bi nekome premudrom i prepametnom palo na pamet da ukine platni promet između Beograda i Prištine, moje pitanje je kako ćemo isplatiti plate profesorima, učiteljima, liječnicima – upitao je Vučić.
(dnevniavaz)