Nevrijeme paraliziralo Srbiju: Odsječena sela, snijeg do 2 metra, mnoga mjesta bez struje

Region

Na čitavoj teritoriji zapadne Srbije snijeg je noćas napravio ogromne probleme, kako na putevima, tako i na elektro mreži

Zbog ovih oštećenja na barskoj pruzi prouzrokovanih velikim vremenskim nepogodama, tokom noći je za putnike vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, između Požege i Bijelog Polja organizovan autobuski prijevoz.

Kašnjenje vozova
U putničkom željezničkom saobraćaju na barskoj pruzi zbog ovoga se tokom dana mogu očekivati kašnjenja vozova i poremećaji u funkcionisanju saobraćaja, saopćila je “Infrastrukture železnice Srbije”.

Snijeg koji je od jučer popodne padao u novovaroškom kraju, izazvao je brojne probleme u snabdijevanju električnom energijom u selima na nižoj nadmorskoj visini.

– U selima Bistrica, Radijevići, Rutoši, u dijelu Draglice i Negbine, struje nema od noćas. Tu je padao mokar snijeg i opteretio niskonaponsku mrežu, dok je u selima na višoj nadmorskoj visini padao suh snijeg i tu nije bilo problema – kazao je predsjednik općine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Prema njegovim riječima, snijega u samom gradu ima u visini od 35 centimetara, u prigradskim naseljima oko pola metra, dok je na planinama snježni pokrivač na pojedinim mjestima oko dva metra.

Čišćenje puteva
– Skoro sva sela su bila zavejana, jedino je prohodno u selima koja su vezana za magistralni put – kazao je Vasiljević.

On je istakao da su sve nadležne službe na terenu i da su krenule u raščišćavanje seoskih puteva.

Na čitavoj teritoriji zapadne Srbije snijeg je noćas napravio ogromne probleme, kako na putevima, tako i na elektro mreži. Na teritoriji općine Prijepolje nema struje usljed kvara na glavnom dalekovodu, rekao je Drago Popadić, predsjednik opštine Prijepolje.

– Ekipe su na terenu i uklanjaju se kvarovi, kojih je zaista dosta. Putevi prvog prioriteta su očišćeni, zahvaljujući brzoj intervenciji svih koji su odmah po davanju naloga izašli na teren – kazao je Popadić.

I Bajina Bašta je cijelu noć bila bez električne energije, a tek u jutarnjim satima struja je došla u gradsko područje.

– Glavni putevi su prohodni, dok mještani čiste seoske puteve, ali smo napravili plan da u toku dana očistimo sve. Od teškog i vlažnog snijega oboren je veliki broj stabala – rekla je Vesna Đurić, predsjednica općine Bajina Bašta.

(dnevniavaz)