Volodomir Zelenski: Hrabrost i odlučnost

Svijet

Do decembra 2022. povjerenje Ukrajinaca u svog predsjednika poraslo je na 84 posto

Borba je ovdje. Trebaju mi oružje i municija, a ne prijevoz, ove riječi, koje je navodno izgovorio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kao odgovor na ponudu Amerikanaca za evakuaciju iz Kijeva ubrzo nakon pokretanja ruske masovne invazije na Ukrajinu 24. februara 2022., postavile su temelje za njegovu reputaciju heroja.

Bolja reputacija
U proteklih 12 mjeseci reputacija Zelenskog u zemlji i inozemstvu je promijenjena. Uprkos njegovoj uvjerljivoj pobjedi 2019., godine nakon njegovog izbora naišle su na široko rasprostranjeno razočarenje u Ukrajini. To je bilo zbog njegovog suočavanja s pandemijom i njegovog neuspjeha da ispuni obećanja iz kampanje, posebno u suzbijanju korupcije i okončanju rata u Donbasu.

Do decembra 2021. istraživanja javnog mnijenja su pokazala da mu vjeruje samo 27 posto Ukrajinaca. A kada je više od 100.000 ruskih vojnika bilo spremno da napadne Ukrajinu, na Zapadu je bio raširen skepticizam u pogledu sposobnosti Zelenskog da vodi svoju zemlju kroz rat ovih razmjera.

Komičar Zelenski je bio najpoznatiji po ulozi školskog učitelja koji je neočekivano postao predsjednik u popularnoj ukrajinskoj televizijskoj seriji „Sluga naroda“. Ali i Ukrajina i Zelenski premašili su očekivanja o svom učinku u ovom sukobu.

Do decembra 2022. povjerenje Ukrajinaca u svog predsjednika poraslo je na 84 posto. Ukrajinci – i vojnici i civili – pokazali su da su i voljni i sposobni da brane svoju zemlju. Ne samo da su se oduprli prvom napadu na Kijev već su uspjeli i da povrate 54 posto teritorije koju je Rusija zauzela od februara prošle godine.

Teška vremena
Pokazivanje lične hrabrosti i odlučnosti Zelenskog tokom rata izazvalo je divljenje širom svijeta. Čak je i predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) bio spreman riskirati kako bi posjetio Kijev i stao rame uz rame sa Zelenskim.

Postoje određene stvari koje se obično povezuju s herojima i herojstvom, posebno spremnost da se riskira vlastita sigurnost, pa čak i život u odbrani cilja ili da se zaštite životi drugih.

Odluka Zelenskog da ostane u Kijevu i podijeli opasnosti rata sa svojim sugrađanima sama je značajna komponenta njegove herojske priče.

Reputacija Zelenskog kao heroja ne počiva samo na njegovoj ličnoj hrabrosti već i na njegovoj sposobnosti da artikulira poruku o zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj odlučnosti da se odupre masovnoj invaziji ruskih snaga koja je počela prije 12 mjeseci.

Da li će njegovo herojstvo nastaviti da inspirira ili će brzo biti zaboravljeno, može zavisiti od njegove sposobnosti da održi to jedinstvo svrhe među Ukrajincima u aranžmanima za mir i obnovu poslijeratne Ukrajine.

Brzo djelovao
Naravno, iako se čini da je status Zelenskog kao heroja čvrsto uspostavljen, on je ipak podložan izazovima. Takav izazov se pojavio ranije ove godine u obliku korupcionaškog skandala koji pogađa visoke ukrajinske zvaničnike.

Zelenski je brzo djelovao kako bi odbacio mnoge od optuženih i uvjerio zapadne donatore da njihov novac nije bačen.

(dnevniavaz)