Predsjednik Finske: Želimo ući u NATO zajedno sa Švedskom, ali to je sada u rukama Turske

Svijet

Ne možemo ništa učiniti po tom pitanju, odobrenje je u rukama Turskoj, a ne znam šta Turskoj trenutno misli, kazao je

Predsjednik Finske Sauli Ninisto rekao je da ta zemlja žele ući u NATO u isto vrijeme kada i Švedska, ali da je to pitanje u rukama Turskoj. Ninisto se sastao sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom i norveškim premijerom Garom Storeom u Harpsundu u Švedskoj.

– Proces učlanjenja Finske u NATO nastavlja se zajedno sa Švedskom. Želimo se pridružiti NATO-u zajedno sa Švedskom. Međutim, ne možemo ništa učiniti po tom pitanju, odobrenje je u rukama Turskoj, a ne znam šta Turskoj trenutno misli – kazao je Ninistro nakon sastanka.

Švedski premijer Kristerson izjavio je da se razgovori NATO-a s Republikom Turskom nastavljaju.

– Skandinavska regija ima jedinstvene uvjete. Saradnja između nas će dodati dubinu NATO-u. Kada Švedska i Finska postanu članice NATO-a, naša regija će biti najsjeverniji dio NATO-a – rekao je Kristerson.Norveški premijer Gahr Store rekao je novinarima da njegova zemlja podržava integraciju Finske i Švedske u NATO jer bi te zemlje ojačale NATO.

– Rusija je postala sve nepredvidljivija. Koriste se mnoge različite i opasne metode, poput sajber ratovanja i hibridnog ratovanja. Kad bolje razmislimo, važno je da Švedska i Finska uđu u NATO – kazao je Store.
(dnevniavaz)