Od posljedica novih zemljotresa u Hataju poginulo šest, povrijeđene 562 osobe

Svijet

U toku je i proces procjena štete na objektima

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu) saopćio je da je od posljedica sinoćnjih zemljotresa u Hataju poginulo najmanje šest osoba, a da je povrijeđeno 562 ljudi, uključujući 18 životno ugroženih.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru pogodio je sinoć okrug Defne u turskoj provinciji Hataj, a tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8, čiji epicentar je registriran u okrugu Samandag, također u provinciji Hataj. Ovi zemljotresi su uslijedili dvije sedmice nakon dva razorna potresa sa epicentrima u Kahramanmarašu u kojima je život izgubilo najmanje 42.310 ljudi.

Vrši se procjena štete
Ministar unutrašnjih poslova Turske Sojlu obratio se novinarima u Koordinacijskom centru u Hataju i kazao da akcije potrage i spašavanja u Hataju traju još uvijek na pet ruševina.

– Nadležne službe su na terenu i nastavljaju s aktivnostima. U toku je i proces procjena štete na objektima. Pri kraju je preliminarni proces, ali po zahtjevu građana će biti ponovljen postupak procjene na svakom pojedinačnom objektu – kazao je Sojlu.

Sojlu je kazao da su neprihvatljiva bilo kakva poskupljenja kirija u ovom teškom trenutku i da bi takva pojava bila ocijenjena bezobraznom i nemoralnom.

Podrhtavanja i dalje traju
– Podrhtavanja tla i dalje traju. Zabranjeno je ulaziti u zgrade i objekte koji su oštećeni. Pozivamo građane da poštuju upute nadležnih timova – kazao je Sojlu.

Sojlu je također saopćio da su u proteklih 16 dana na jugu Turske registirana ukupno 7.242 podrhtavanja tla.

– Kao država i narod rame uz rame ćemo prebroditi ovu katastrofu. Cilj je da u narednoj godini podignemo nove zgrade, ali svi zajedno ćemo nastaviti proces rehabilitacije za građane koji su pogođeni ovom tragedijom – kazao je Sojlu.
(dnevniavaz)