Iz Moskve pojasnili Putinovu izjavu o nuklearnom naoružanju

Svijet

Putin je u utorak obavijestio da obustavlja učestvovanje Rusije u ugovoru Novi START

Rusija će i ubuduće poštovati obavezu smanjenja svog nuklearnog arsenala u skladu s ugovorom Novim START-om, uprkos odluci da obustavi učestvovanje u tom važnom rusko-američkom ugovoru o razoružanju koju je obznanio predsjednik Vladimir Putin.

– Rusija želi zadržati odgovoran pristup i nastavit će, do isteka ugovora, strogo poštovati količinske granice za ofanzivno strateško oružje – navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Obustavili učešće, iako je ugovor do 2026. godine
Putin je u utorak obavijestio da obustavlja učestvovanje Rusije u ugovoru Novi START, koji je posljednji bilateralni ugovor Moskve i Vašingtona o nuklearnom razoružanju kojem je trajanje produženo do 5. februara 2026.

Rusko ministarstvo je tu odluku opravdalo “rušilačkim djelovanjem Sjedinjenih Američkih Država” optuživši ih za višestruko kršenje teksta potpisanog 2010. koje “ugrožava njegovu primjenu”.

S jedne strane, ističe Moskva, “krajnje neprijateljsko raspoloženje Vašingtona” i njegovo “otvoreno zauzimanje za zlonamjernu eskalaciju sukoba u Ukrajini” stvorili su “potpuno drugačije sigurnosno okruženje” za Rusiju.

– SAD i Zapad kojim on upravlja, pokušavaju naškoditi našoj zemlji na svim nivoima, na svim poljima i u svim dijelovima svijeta – tvrdi ruska diplomatija, ocijenivši da “status quo više nije moguć”.

“SAD uspostavlja sisteme protivraketnog štita”
Rusija pak, s druge strane, ocjenjuje da se arsenali NATO-ove tri nuklearne sile, SAD-a, Francuske i Velike Britanije, “moraju zajedno uzeti u obzir u procesu ograničavanja i smanjenja”, a Novi START se tiče samo Moskve i Vašingtona.

Osim toga, Rusija ističe da činjenica da SAD uspostavlja sisteme protivraketnog štita koji su kadri presretati ruske bojne glave, čini Novi START nedjelotvornim.

Rusija ujedno optužuje Vašington da “nije poštovao” tekst kada je “izuzeo više od sto vrsta američkog ofanzivnog strateškog oružja iz odredbi ugovora ili ih je proglasio konvertiranima, ne dajući Rusiji mogućnost provjere”.

Po riječima ruske diplomatije, Moskva može povući obustavu Novog START-a ako Vašington pokaže “dobru volju” za “globalnu deeskalaciju”.

Rusija je još početkom augusta obznanila da obustavlja planirane preglede u vojnim bazama.

(dnevniavaz)