Putin se obratio naciji, dotakao se i Jugoslavije: Ukrajina je započela rat

Svijet

On je naveo da je “Moskva prije vojne invazije na Ukrajinu sve pokušala da riješi problem na miran način i da je bila strpljiva”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održava govor o stanju nacije pred oba doma ruskog parlamenta nekoliko dana uoči godišnjice početka rata u Ukrajini.

Putin je rekao da govor održava u veoma teškom trenutku, u trenutku kada se događaju historijske promene za Rusiju i njen narod.

Prije nego se obratio Putin, njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov (Dmitry) je naveo kako je ruski predsjednik sam napisao svoj govor.

Mnogi su ovoj govor nazvali historijskim za Rusiju, i istakli da ovo nije obraćanje Putina samo Rusiji već cijelom svijetu.

Htjeli mir- Svako od nas ima veliku odgovornost. Prije skoro godinu dana da bismo zaštitili naš narod od prijetnji koji je stigao od kijevskog režima odlučili smo da otpočnemo specijalnu vojnu operaciju – rekao je Putin.

On je naveo i da je “Moskva prethodno sve pokušala da riješi problem na miran način i da je bila strpljiva”.- Ipak, drugi scenario su pripremali iza naših leđa – dodao je Putin i dodao:

– Kad je Rusija iskreno pokušavala naći mirno rješenje, oni su igrali prljavu igru. Njihove odvratne laži licemjerje je viđeno u Jugoslaviji i Siriji.

Ispostavilo se da tretiraju vlastiti narod na taj način, pričali su im laži o mirovnim dogovorima u Donbasu. Tu su bile potpune laži. Insistirali smo na zaštiti vlastitih interesa.

“Rusija koristi silu da zaustavi rat”
Putin je naveo kako je “Zapad jačao vojne snage uz granicu Rusije”.

– Nijedna druga zemlja nema toliko vojnih baza kao SAD širom svijeta. Imaju ih na stotine, čitava planeta pokrivena je njihovim bazama.

U decembru 2021. zvanično smo se obratili SAD i Evropi i tražili bezbjednosne garancije, a dobili smo direktnu odbijenicu. Postalo je tada jasno da prijetnja raste i nije bilo sumnje da je u februaru 2022. sve bilo spremno za akciju u Donbasu, da je Kijev doturio oružje i sve – kazao je ruski predsjednik.

On je rekao kako je “sve ovo bilo suprotno dokumentima Ujedinjenih nacija”.

– Oni su otpočeli rat, i mi koristimo silu da ga zaustavimo – izjavio je Putin.

Taoc zapadnih zemalja
Putin je naveo kako Zapad ulaže ogroman novac u ratove širom svijeta.

– Koriste riječi poput demokratije i vrijednosti te skreću pažnju sa sve većih ekonomskim problema u svojim zemljama. Želim vas podsjetiti da je Zapad omogućio razvoj nacističke Njemačke.

Oni nas žele odvojiti od našeg historijskog teritorija. Podržali su državni udar 2014. godine. Čak su nam i rekli koliko novca su potrošili na to. Ideološka podloga takvih poteza je rusofobija – istakao je on.

Šef Kremlja tvrdi kako Ukrajinska vojska ima nacističke oznake na svojim tenkovima, te da oni to i ne skrivaju.

– Nije ih briga jer se pokušavaju boriti protiv nas, protiv Rusije. Žele koristiti sve, i teroriste i naciste, pa čak i samog vraga, protiv Rusije – kazao je Putin, navodeći da je Ukrajina postala taoc zapadnih zemalja.

On je rekao kako su desetljećima uništavali ukrajinsku industriju i zbog toga je u Ukrajini raslo siromaštvo i društvena nejednakost.

– Pretvorili su taj narod u topovsko meso. Odgovornost za ovoliki broj žrtava je na Zapadu i kijevskom režimu, za koji Ukrajinci narod nije njihov. Taj režim služi interesima stranih sila. Ukrajina je trenutno poligon za obuku zapadnih snaga – izjavio je Putin.

“Zapad pustio duha iz boce”
Naveo je i kako “većina ruskog naroda podržava operaciju u Donbasu”. Zahvaljivao je i svim grupama društva koje podržavaju rat u Ukrajini, baš kao i vojnicima koji se bore u Ukrajini.

On je tokom govora rekao kako je “Zapad pustio duha iz boce” deset godina prije rata, tako što je pokrenuo druge. Dodao je i kako su optužbe na nedavnoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji iznijete da bi se prikrila ova istina.

Iako je prvobitno bilo planirano da Putin govori sat vremena, njegovog govor već traje sat i 20 minuta.