Njemačka: Ukrajini do marta šaljemo Mardere, a do ljeta streljivo za Geparde

Svijet

Skladište je puno u proizvodnji naoružanja, ovdje radimo punom parom, rekao je Peperger

Najveći njemački proizvođač oružja Rheinmetall očekuje da će prva serija streljiva za protivzračne sisteme Gepard biti isporučena Ukrajini do jula, rekao je izvršni direktor Rheinmetalla Armin Peperger (Papperger), prenosi CNN.

Peperger je također najavio da će 20 borbenih vozila Marder biti spremno za isporuku Ukrajini do kraja marta. Dodao je da je njegova kompanija “udvostručila kapacitete, a u nekim sektorima čak i utrostručila”.

Skladište puno
– Skladište je puno u proizvodnji naoružanja, ovdje radimo punom parom i još jednom smjenom možemo povećati kapacitet ako se sklope ugovori – rekao je Peperger.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius je rekao da njemačka vlada sarađuje s industrijom oružja kako bi pružila sve što je moguće.

– Možemo isporučiti ono što imamo i možemo isporučiti ono što će biti proizvedeno u sljedećim mjesecima – rekao je Pistorius.

Posjetio vojnike
Njemački ministar odbrane je također posjetio pripadnike ukrajinske vojske koji uče upravljati tenkovima Leopard i borbenim vozilima pješaštva Marder u njemačkom Munsteru.

Proizvodnja modernog borbenog tenka traje “otprilike dvije do dvije i pogodine” od trenutka kada je naručen, rekao je Pistorius tokom posjete.

– Sve što sada predajemo Ukrajini bit će dostupno za zamjenu tek za dvije ili dvije i po godine – dodao je.
(dnevniavaz)