U Francuskoj osuđeni ekstremni desničari: Planirali su ubiti Makrona

Svijet

Tužitelji su kazali da su članovi grupe planirali napad nožem na predsjednika tokom svečanosti obilježavanja Prvog svjetskog rata

Francuski sud je trojicu članova krajnje desne grupe proglasio krivima zbog udruživanja radi terorističkog djelovanja protiv predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macrona )2018. Pariški krivični sud je trojcu izrekao zatvorske kazne u trajanju između tri i četiri godine i uvjetne kazne od jedne do dvije godine, rekavši da je utvrdio uzročnu vezu između priprema u koje su bili uključeni i plana da se ubije francuski predsjednik.

Tužitelji su kazali da su članovi grupe planirali napad nožem na predsjednika tokom svečanosti obilježavanja Prvog svjetskog rata na istoku Francuske u novembru 2018. Također su osumnjičeni za planiranje napada na džamije i migrante.

Bili su članovi grupe na Facebooku
Optužbe protiv četvrtog muškarca su smanjene na nezakonitu nabavu, posjedovanje i primopredaju oružja, zbog čega je osuđen na uvjetnu kaznu u trajanju od šest mjeseci. Osmero drugih je oslobođeno jer se uzročna veza nije mogla ustanoviti unatoč činjenici da su sudjelovali u pripremama, rekao je sudac.

Jedan muškarac je oslobođen jer je sud utvrdio da je bio uvjeren da će sudjelovati u obuci za preživljavanje. Trinaest optuženika, 11 muškaraca i dvije žene u dobi između 26 i 66 godina, bili su članovi grupe na društvenoj mreži Facebook “Les Barjoles”, a sudi im se od 17. siječnja.

Advokati pokušali prikazati njihove namjere kao neozbiljne
Grupa je na društvenoj mreži promovirala krajnje desnu političku ideologiju, zagovarala rušenje vlasti korištenjem oružja i nasilje protiv političara koji zastupaju imigraciju. Advokati su njihove namjere pokušali prikazati kao neozbiljne, a njih kao nesposobne ekstremiste bez planova za stvarno djelovanje.

Romain Ruiz, odvjetnik jednog od devetero oslobođenih u petak, pohvalio je odluku suda, rekavši da pokazuje se “može biti malo racionalan glede protuterorističkih pitanja”. Tužitelji imaju deset dana da odluče hoće li se žaliti na presudu.

(dnevniavaz)