Tajvan pronašao ostatke srušenog balona

Svijet

Tajvan, koji Kina smatra svojim teritorijem, žalio se na povećano uznemiravanje pekinških oružanih snaga u posljednje tri godine

Tajvanska vojska jučer je saopćila da je pronašla ostatke srušenog meteorološkog balona, vjerovatno iz Kine, na udaljenom strateškom otoku u blizini kineske obale, usred spora Kine i Sjedinjenih Država oko špijunaže balonima.

Borbeni avioni
Tajvan, koji Kina smatra svojim teritorijem, žalio se na povećano uznemiravanje pekinških oružanih snaga u posljednje tri godine, uključujući borbene avione koji lete u blizini otoka i dronove iznad pučinskih otočića.

Tajvanska vojska saopćila je da su jučer kasno ujutro njene snage na otoku Dongjin, dijelu arhipelaga Matsu koji kontrolira Tajvan u blizini obale kineskog Fuzhoua, primijetile nepoznati objekt kako pada s neba, a zatim su pronašle ostatke balona.

Tim istražuje srušeni balon
Preliminarna istraga je utvrdila da su nađeni ostaci meteorološkog instrumenta koji su prikupljeni zbog daljnje procjene, navela je tajvanska vojska u kratkom saopćenju. Obraćajući se novinarima u parlamentu ujutro, ministar odbrane Čio Kuo-Čeng (Chiu Kuo-Cheng) rekao je da je ministarstvo poslalo tim da istraži srušeni balon.

– Nacionalna vojska neće donositi prebrze zaključke… Odgovori će biti dani tek nakon istrage – rekao je.
(dnevniavaz)