Otac i kćerka proveli četiri dana pod ruševinama: Prvi minuti su bili strašni

Svijet

Oni su proveli 101 sat ispod ruševina prije nego su spašeni, a u ispovijesti su ispričali kako su igrali “papir, kamen, makaze”

Džem Okur (42) i njegova kćerka Tanem Safije (8) su ostali zarobljeni u ruševinama svoje kuće poslije razornih zemljotresa u Turskoj.

Oni su proveli 101 sat ispod ruševina prije nego su spašeni, a u ispovijesti za “Daily Mail” su ispričali kako su igrali “papir, kamen, makaze”, te tako čekali da hrabri spasioci dođu i izvuku ih.

Zaglavljeni u mrklom mraku
Srećom nisu bili teže povrijeđeni, ali su ostali zaglavljeni u mrklom mraku u procjepu visokom 90 centimetara između plafona i poda njihovog stana.

Džemova majka koja je živjela sa njima stradala je u drugoj sobi kada su se krhotine srušile na nju u katastrofalnom zemljotresu koji se dogodio iza 4 sata ujutru u ponedeljak prošle sedmice.

Džem i njegova kćerka su u bolnici i oporavljaju se, a u ispovijesti je ispričao kako ju je zagrlio da bi je ugrijao i pokušao uvjeriti da će biti spašeni, iako ni sam nije bio siguran da li će pomoć ikada doći.

“Tlo koje eksplodira”
Opisujući kako se zemljotres dogodio dok su spavali u svom stanu na drugom spratu, Džem je to uporedio sa “tlom koja eksplodira”.

– Bilo je kao Armagedon i bilo je tako loše. Prvi minuti su bili strašni. Gornji spratovi iznad nas su uništeni, a plafon iznad nas se srušio tako da smo se zaglavili u procjepu visokom jedan metar.

Nismo mogli ništa da vidimo i morali smo da pužemo po podu da bismo bili jedno sa drugim. Činilo se kao da nema vazduha – ispričao je Džem.

On je rekao kako su sve više dehidrirali bez vode i da se plašio da će umrijeti od žeđi. Onda su nakon 24 sata pronašli flaše za piće u mraku.

Uvjeravao je da će se spasiti
Uprkos unutrašnjem strahu, Džem je uvjeravao svoju kćerku da će biti sve uredu i da će se izvući.

– Moje dijete mi je toliko važno. Pokušao sam da joj kažem da ćemo prevazići našu situaciju. Bili smo jako bliski i igrali smo “kamen, papir, makaze”, ali nismo se smijali dok smo igrali tu igru. Također smo pjevali pjesme, pričali priče i zajedno se molili da nas Bog spasi – otkrio je Džem.

On je rekao i kako ga je njegova kćerka više puta molila: “Tata, molim te, drži riječ i spasi me”. Govorila mu je i da joj nedostaje njegovo lice, jer ga nije vidjela u mraku.

Džemovi napori su konačno alarmirali tim dobrovoljaca za potragu i spašavanje i vojnika koji su kopali ruševine da bi došli do njih.

Tanem je prva spašena jer je bila dovoljno mala da se provuče kroz rupu i odvezli su je do kola hitne pomoći. Ona je govorila bolničarima da želi da njenom ocu prenesu poruku: “Tata, volim te, dobro sam”.

Džem je kasnije izvučen i odveden u bolnicu zajedno sa svojom kćerkom.

– Osjećam se sjajno što sam živ i tako sretan. To je bolji osećaj nego biti najbogatija osoba na svijetu. Važno je da sam ovdje siguran sa svojom kćerkom – poručio je Džem u svojoj ispovijesti.

(dnevniavaz)