Na slobodu puštena 63 ukrajinska vojnika: Bili životno ugroženi

Svijet

Iz Koordinacijskog stožara za postupanje s ratnim zarobljenicima u Kijevu također su naveli kako su mnogi od oslobođenih ranjeni

Ured ukrajinskog predsjednika je istakao kako je 100 ukrajinskih vojnika i jedan civil vraćeni u Ukrajinu u sklopu razmjene zarobljenika s Rusijom.

– Nastavljamo vraćati Ukrajince iz zarobljeništva. Danas sto naših vojnika i jedan civil ide kući – napisao je šef Ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak u objavi na Telegramu.

Ivan Samoidiuk je civil koji je oslobođen, a riječ je prvom zamjeniku gradonačelnika Enerhodara koji je bio u zatočeništvu 333 dana. Jermak je dodao da su 94 oslobođena vojnika “branitelji Mariupolja”, uključujući 63 vojnika koji su se borili u čeličani Azovstal.

Zadobili povrede
– Njihove porodice toliko su ih čekale. Mnogi od heroja zadobili su povrede različite težine. Nastavljamo s radom, a ja sam zahvalan timu i Koordinacijskom štabu za postupanje s ratnim zarobljenicima. Sve ćemo vratiti kući – dodao je Jermak.

Iz Koordinacijskog štaba za postupanje s ratnim zarobljenicima u Kijevu također su naveli kako su mnogi od oslobođenih vojnika ranjeni.

– Ovaj put svi koji su razmjenom oslobođeni su vojnici i narednici – stoji u priopćenju Koordinacijskog stožara.

Rusija je također danas objavila da je 101 zarobljeni vojnik vraćen Rusiji u razmjeni s Ukrajinom.

Odvedeni na liječenje i rehabilitaciju
– Danas, 16. februara, kao rezultat pregovaračkog procesa, 101 ruski vojnik vraćen je s teritorija pod kontrolom režima u Kijevu, koji su bili u životnoj opasnosti u zatočeništvu – navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane koje je objavljeno na Telegramu.

Prema ministarstvu, otpušteni vojnici bit će odvedeni u Moskvu “na liječenje i rehabilitaciju u medicinske ustanove ruskog ministarstva odbrane”.

– Svima puštenima pružena je potrebna medicinska i psihološka pomoć – navodi se.

(dnevniavaz)