ZABORAVLJENI PUK ČUVARA NEBA MOLDAVIJE: Kako se Kišinjev dobrovoljno odrekao lovaca MiG-29 i prodao ih Amerikancima zbog Irana

Svijet

Zatvaranje i ponovno otvaranje moldavskog vaydu[nog prostora zbog nepoznatog drona koji se pojavio na nebu iznad prestonice Kišinjeva ponovo je pokrenulo priču o tome kako je ova istočnoevropska država rasprodala svoju borbenu avijaciju i samim tim sebe lišila sposobnosti da čuva svoje nebo.

Primer Moldavije je jedinstven po tome što pokazuje koliko je za svaku zemlju veoma bitno da čuva svoj vazdušni prostor. Tako je bio i slučaj sa Moldavijom.

Raspadom Sovjetskog Saveza, Moldavija je od bivše vojske nasledila puk sa 35 lovca MiG-29 i četiri obučena pilota za let na tim letelicama.

Moldavci su kako bi došli do keša zbog loše ekonomske situacije prodali Jemenu 1994. četiri lovca MiG-29. Ta akcija je prošla neslavno jer posle četiri dana od početka angažovanja jedan MiG- 29 je oboren, a dva nisu u celosti bila sklopljena posle transporta.

Godine 1996. vlasti Moldavije obavestile su Vašingtonsku administraciju da su u kontaktu sa Iranom, u vezi sa dogovorom o kupovini lovaca MiG-29.

Pre toga, iranska vojska takođe ima u službi MiG-29, koje su dobili posle prebega iračkih pilota pred početak operacije Pustinjska oluja 1991. Ti MiG-29, sa 14 iz Moldavije, trebali su pre dolaska u Teheran da budu nadograđeni u odnosu na starije verzije.

Administracija Bila Klitnona se u to vreme plašile da bi MiG-29 mogao pasti u ruke neprijatelja i da bi ga Teheran koristio kao letelicu za nošenje nuklearnog oružja.

Iz tog razloga, SAD su odlučile da uskoče u ovaj posao. Godine 1997., SAD su zaključile ugovor o kupovini 21 lovca MIG-29 u različitim varijantama iz Moldavije, uključujući i 14 verzije MiG-29S.

Zauzvrat, Moldavija je dobila 40 miliona dolara u gotovini zajedno sa humanitarnom pomoći i nesmrtonosnim oružjem od Sjedinjenih Država.

Tako je administracija u Vašingotnu kupila 21 primerak, koji su početkom 1998 rasklopljeni i u krcani u transportne avione C-17 Globmaster i prebačeni preko Atlantika u SAD.

Na taj način američko vazduhoplovostvo je došlo do preko potrebnih letleica za obuku američki pilota u potencijalnom sukobu sa neprijateljskim letelicama. Naime američki piloti su dobili priliku da u realnim uslovima uvežbavaju borbu protiv lovca MiG-29 koji je dalje važio tad za opasnog protivnika zapadnim borbenim avionima.

S duge strane kad su ovim američkim 29 istekli svi resursi i oni su prizmeljeni i za njih se nije ni znalo dok se nije dogodio rat u Ukrajini, kad je ponovo krenula saga o doniranju letelica MiG-29 Ukrajini i traženju potencijalnih kandidata.

SAD su te letelice, koje nisu bile u letnom stanju i one su jedino mogle biti donirane Ukrajini kao izvor rezervnih delova, što je i učinjeno.

Inače ukrajinsko ratno vazduhoplovostvo u svom naoružanju imalo je manje od 240 borbenih lovaca MiG-29. Od ostalih članica NATO jedino operatine lovce MiG-29 ima Poljska (27) i Slovačka (21) i Bugarska (20). Rumunija je davno povukla iz operativne upotrebe svojih 18 primeraka.

Kurir.rs/A.Mlakar