Stoltenberg: Otišao sam u krevet znajući da će krenuti pokolj

Svijet

Bila je to vrlo kratka noć jer sam znao da će me u nekoj fazi, u roku od nekoliko sati, neko probuditi, rekao je šef NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je noć uoči početka ruske agresije na Ukrajinu, 24. februara, otišao spavati znajući da će uskoro krenuti pokolj.

– Otišao sam u krevet. Ali bila je to vrlo kratka noć jer sam znao da će me u nekoj fazi, u roku od nekoliko sati, neko probuditi. I to se upravo dogodilo – rekao je Stoltenberg za AFP uoči godišnjice rata u Ukrajini.

Znao je da će Putin krenuti
Kako je rekao, oko četiri sata ujutro nazvao ga je šef štaba i samo mu saopćio da su Rusi počeli sa invazijom.

Dok su se mnogi širom svijeta do kraja nadali kako Moskva neće riskirati napad punih razmjera, generalni sekretar NATO-a nije sumnjao da je Putin spreman krenuti.

– Moguće je biti šokiran brutalnošću rata. Ali nema načina da budete iznenađeni jer je ovo stvarno nešto što je bilo predviđeno mjesecima prije invazije – kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao kako “Putin želi drugačiju Evropu u kojoj može kontrolisati susjede i u kojoj može odlučivati šta zemlje mogu učiniti.

– Moramo biti spremni na duge staze, ovo može trajati mnogo, mnogo, mnogo, mnogo godina – dodao je Stoltenberg.

Kako je naveo, ruska invazija na Ukrajinu je gurnula Evropu u najopasniju krizu od Drugog svjetskog rata i natjerala NATO saveznike na najveći remont svojih odbrambenih snaga još od raspada Sovjetskog saveta.

Je li NATO mogao uraditi više?
Stoltenberg ističe i da je oprezan s predviđanjem koliko će dugo trajati obnovljeni sukob između Rusije i Zapada, jer, kako navodi, promjena može doći iznenada.

– Vidjeli smo pad Berlinskog zida ili 11. septembra. NATO uvijek gleda gdje ima mogućnosti da se stvori prostor za bolji odnos, ali sa sadašnjim ponašanjem ruskog režima, režima u Moskvi, nema šanse – rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je odbacio optužbe da je NATO mogao učiniti više da spriječi sveobuhvatnu invaziju Rusije naoružavanjem Ukrajine brže od Krima ili približavanjem zaštitnom štitu saveza.

On je istakao kako članovi saveza od 30 zemalja ostaju predani da bi osigurali da Ukrajina na kraju prevlada.

– Mi smo tu da osiguramo da Ukrajina pobijedi u ovom ratu i da im osiguramo oružje, municiju i podršku koja im je potrebna.

Ako Putin pobijedi u Ukrajini, to će biti tragedija za Ukrajince. Ali bit će također opasno za sve nas, jer tada je poruka njemu i drugim autoritarnim vođama da korištenjem vojne sile mogu postići svoje ciljeve – poručio je Jens Stoltenberg u intervjuu za AFP.

(dnevniavaz)