Spahović: Najteže je bilo gledati članove porodica koje su nestajale u ruševinama

Svijet

Strašne slike, slike apokalipse koje jednostavno ljudske riječi ne mogu opisati, rekao je Spahović

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina, USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i danas traga za osobama koje su ostale ispod ruševina u Hataju nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

Član USAR tima FUCZ Sabahudin Spahović je u razgovoru za Fenu kazao da su od momenta dolaska u Tursku u provinciji Hataj, u gradu Antakiju, gdje su cijelo vrijeme radili.

Od prvog dana kada su stigli bili su angažirani na raščišćavanju ruševine trinaestospratnice koja je bila srušena do temelja.

– U tom momentu oni su raspolagali informacijom da se još uvijek ispod ruševina nalaze žive osobe.

Timovi FUCZ, Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo, drugi međunarodni timovi koji su bili ovdje u Republici Turskoj i kolege iz AFAD-a, uz pomoć teških građevinskih mašina, bagera i kranova, tek jučer u jutarnjim satima uspjeli su u potpunosti raščistiti ruševinu te zgrade – kazao je Spahović.

Maksimalno angažovani
Prema njegovim riječima, ispod ruševine je nađeno oko 100 beživotnih tijela.

– To su bile jako teške scene. Radilo se danonoćno. Naš tim je radio 24 sata. U nekom momentu jedini naš time FUCZ i GSS Kantona Sarajevo bi ostajali sami na sajtu i radili cijelo vrijeme. Zaista smo bili angažovani maksimalno, željeli smo da pomognemo – rekao je Spahović.

Dodaje da su uspijevali ispuniti sve obaveze i zadatke koji su bili postavljeni pred njih.

Po njegovim riječima, tokom jučerašnjeg dana i danas od ranih jutarnjih sati, zajedno s kolegama iz AFAD-a, rade takozvanu brzu pretragu. U međuvremenu priključio im se tim iz Australije.

– Jedan naš tim se nalazi na terenu. Prije izvjesnog vremena dobili smo informaciju da bi se moglo možda nalaziti još uvijek živih tijela ispod ruševina. Međutim, naknadnom provjerom i ulaskom u tu ruševinu ispostavilo se da se ipak radi o mrtvim tijelima – naveo je Spahović.

Strašne slike
Vidno umoran i iscrpljen, kaže da je bilo teško, naporno, da se nije spavalo, ali da su zadovoljni time što su bili dio pomoći ovim napaćenim ljudima.

– Najteže je gledati roditelje i najbliže članove porodica koje su nestajale u ruševinama. Strašne slike, slike apokalipse koje jednostavno ljudske riječi ne mogu opisati – naveo je Spahović.

Napomenuo je da se, na žalost, u pojedinim medijima, pogotovo međunarodnim, pojavila informacija da je potraga za živim osobama prekinuta i da će se dalje nastaviti raščišćavanje građevinskim mašinama.

– Međutim, to nije tačno. Kolege iz AFAD-a i dalje nastavljaju potragu za živim osobama, samo što je u ovom momentu smanjena potreba za angažmanom međunarodnih timova, o tome se radi – pojasnio je Spahović.

Upitan kada očekuju povratak u BiH, kaže da će prema zvaničnim informacijama koje su dobili od menadžmenta FUCZ, danas popodne početi pakovati opremu i sutra u jutarnjim satima krenuti iz Hataja put Istanbula i dalje prema BiH.


(dnevniavaz)