Krišto i Milanović složni: Hitne izmjene Izbornog zakona

Region

Predsjedavajuća Krišto upoznala je Milanovića s aktualnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini nakon formiranja nove vlasti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto koja boravi u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj, saopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatske.

Predsjedavajuća Krišto upoznala je Milanovića s aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini nakon formiranja nove vlasti, te o prioritetima rada Vijeća ministara BiH.

Pored toga, istakla je i to kako su euroatlantske integracije BiH i reformski procesi u fokusu rada Vijeća ministara BiH, gdje je posebno naglasila potrebu hitnih izmjena izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava.

Podrška Vijeću ministara BiH
Pored toga, Milanović je podržao nastojanja novog Vijeća ministara BiH da se ubrzaju promjene izbornog zakonodavstva.

– Predsjednik Milanović podržao je nastojanja novog Vijeća ministara BiH da se ubrzaju promjene izbornog zakonodavstva kojima bi se osigurala konstitutivnost, ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri naroda BiH u svim tijelima vlasti. Isto tako, potvrdio je kako će Hrvatska, kao i do sada, ostati snažan glas i zagovaratelj Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji – stoji u saopćenju.

Saradnja dvije države
Milanović i Krišto složili su se kako je potrebno intenzivirati saradnju između dvije susjedne i prijateljske države u predstojećem razdoblju.

Također, Milanović je čestitao, ujedno Borjani Krišto na imenovanju na dužnost predsjedavajući Vijeća ministara BiH i poželio joj uspjeh u radu

 

(dnevniavaz)