Rasprava Zovko i Varheljija: Pogledajte šta je povjerenik uradio

Svijet

Zovko je svim silama lobirala kod Varheljija za novčana sredstva iz fondova EU

Evropski parlament je tokom ovosedmične plenarne sjednice u Strazburu održao raspravu s povjerenikom Oliverom Varheljijem (Várhelyi) o osnaživanju politike proširenja EU na zapadni Balkan.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko govorila je o najnovijem stanju u Bosni i Hercegovini te je istaknula nedavno formiranje Vijeća ministara BiH.

Finansijska sredstva EU
Zovko je prilikom rasprave pozvala na punu podršku Komisije novom sazivu, a poseban akcent stavila je na financijska sredstva EU.

– Bosna i Hercegovina ne smije zaostajati i biti ostavljena da bude političko sredstvo za one političare koji u ovom parlamentu nemaju pojma šta ljudima u Bosni i Hercegovini treba – kazala je Zovko i dodala da mladi ljudi trebaju iskoristiti podršku EU kako bi državu doveli na evropski put i oslobodili se uplitanja trećih zemalja.

Vijeće ministara se tek treba dokazati
Zovko je svim silama lobirala kod Varheljija za novčana sredstva iz fondova EU, dok joj je s druge strane Varhelji odgovorio da očekuje kako će se novi saziv Vijeća ministara BiH tek dokazati.

No, niti tu nije bio kraj. Naime, nakon brojnih replika Oliver Varhelji našao se u centru skandala. Nakon što je povjerenik odgovorio na pitanja zastupnika u Evropskom parlamentu, sjeo je na svoje mjesto i navodno rekao: “Koliko drugih idiota još ima?”

Pogledajte video.


(dnevniavaz)