Spasilačke ekipe tragaju za preživjelima u Turskoj: Neke su bile i napadnute

Svijet

Kolege iz Ukrajine su bile napadnute tokom potrage, rekao je Siniša Badovinac, komandant operacija na terenu hrvatskog tima

Spasilačkim ekipama u Turskoj sve veći problem stvaraju sukobi lokalnog stanovništva, uz upotrebu vatrenog oružja, krađe, pljačke i intervencije vojske, rekao je Siniša Badovinac, komandant operacija na terenu hrvatskog tima.

On je u telefonskom razgovoru za Novi list rekao da je teško raditi bez pratnje policije ili vojske, kao i da je u blizini jednog od njihovih potražnih timova u subotu došlo do sukoba dvije veće grupe lokalnih stanovnika, bilo je i pucnjave, uplela se i vojska.

Ukrajinci napadnuti tokom potrage
– Kolege iz Ukrajine, s kojima smo dijelili područje pretrage, bili su napadnuti tokom potrage, a njihov zapovjednik povukao je sve snage u bazu, iz koje više ne izlaze na teren bez policijske pratnje – kazao je Badovinac, inače komandant Državne interventne jedinice Civilne zaštite u Rijeci.

Kaže da je u gradu baš sve opljačkano, apoteke, benzinske stanice, prodavnice. Stanovništvu se, kako je objasnio, zalihe vode, hrane, odjeće ostavljaju na ulicama svakih stotinjak metara kako bi ih mogli da uzmu.

– Krade se sve. Na meti su prvenstveno prodavnice, odnosno ono što je od njih ostalo i apoteke. Sve su opustošene i zjape prazne. Ništa ne radi, tako da je nemoguće kupiti bilo šta. Poseban je problem nabavka goriva jer nijedna benzinska pumpa u gradu i okolini ne radi, ali zapravo je nemoguće doći do bilo čega što bi vam moglo zatrebati – rekao je on.

Hrvatski spasilački tim na terenu, dodaje, potpuno je opremljen i i snabdjeven za deset dana. Hrvatski tim broji 41 osobu, sedam je timova s potražnim psima, a prema Hrvatskoj bi mogli krenuti tokom nedjelje ili ponedeljka. Nažalost, potrebe za potragama skoro više i nema.

Pet faza
Neke države, poput Nemačke i Austrije, odlučile su u subotu, iz sigurnosnih razloga, da povuku svoje timove i prekinu spasilačke napore u Hataju.

On je rekao da su u subotu, kada je i vođen razgovor, pretražili osam lokacija, sa psima i tehničkim uređajima za traganje.

– Nismo našli žive osobe, već isključivo tijela poginulih – rekao je on i objašnjava da je svaka intervencija u ovakvim katastrofalnim događajima poput potresa koji je pogodio Tursku podijeljena je u pet faza.

Prva je faza izviđanje, neposredno nakon potresa ili neke druge katastrofe, koje odrađuju lokalne snage kako bi utvrdile razmjere štete i koja su najpogođenija područja. Druga faza je potraga za preživjelima. Nakon toga slijedi treća faza, to je spašavanje preživjelih iz ruševina bez armaturne konstrukcije, do kojih se može doći bez upotrebe teških građevinskih mašina.

U četvrtoj fazi također je riječ o spašavanju, ali iz ruševina za čije pomjeranje je potrebna teška mehanizacija.

Na kraju slijedi peta i posljednja faza – raščišćavanje ruševina i vađenje mrtvih tijela. Mi smo ovdje, nažalost, već u petoj fazi, u kojoj prestaje potreba za radom našeg tima jer je to posao koji će trajati još mjesecima, a odrađivat će ga turske jedinice i firme – zaključio je.

(dnevniavaz)