NATO bi mogao tražiti od članica povećanje zaliha streljiva

Svijet

Dužnosnici su smatrali da su ratovi s velikim topničkim bitkama stvar prošlosti

Očekuje se da će NATO zatražiti od svojih članica da povećaju svoje zalihe streljiva koje su poprilično potrošene u ratu u Ukrajini, dok saveznici pokušavaju opskrbiti oružjem Kijev, ali i vlastite vojske ojačati godinu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Iscrpljene zalihe
Čak i prije ruske invazije na Ukrajinu, mnoge zemlje NATO-a nisu uspjele ispuniti ciljeve saveza o skladištenju zaliha, jer su dužnosnici smatrali da su ratovi s velikim topničkim bitkama stvar prošlosti.

Međutim, tempo isporuka Ukrajini, gdje kijevske trupe ispaljuju do 10.000 topničkih granata dnevno, iscrpio je zapadne zalihe i razotkrio nedostatke u učinkovitosti i brzini opskrbnih lanaca.

– Ako bi se Evropa borila protiv Rusije, neke bi zemlje ostale bez streljiva za nekoliko dana – rekao je evropski diplomata za Reuters.

NATO je upravo dovršio vanredno istraživanje preostalih zaliha streljiva, rekao je Reutersu dužnosnik NATO-a koji je želio ostati anoniman.

Imati cilj
– NATO-ovi ciljevi u pogledu streljiva koje smo postavili, a svaki saveznik ima određeni cilj, većinom nisu bili ispunjeni prije rata u Ukrajini – rekao je.

Naglasio je kako su sada zalihe još manje zbog sukoba u Ukrajini, tako da je vrlo vjerovatno da će NATO podići ciljne nivoe za rezerve streljiva svojih članica.

 

(dnevniavaz)