Brazilac odveo majku na magnet: Pištolj opalio u njega kad se aparat upalio

Svijet

Ovaj incident služi kao tragičan podsjetnik na činjenicu da magnetna rezonanca i oružje jednostavno ne idu zajedno

Nakon što je skriveni pištolj koji je nosio oko pasa opalio blizu operativnog uređaja za magnetnu rezonancu i pogodio ga u abdomen, Brazilac je preminuo od povreda.

On je povrede zadobio prošli mjesec, ali nažalost je preminuo. Prijavljeno je da je 40-godišnji advokat i glasni zagovornik posjedovanja oružja zadržao oružje uprkos usmenim i pismenim zahtjevima da ukloni sve metalne predmete prije nego što je otišao s majkom u sobu za skeniranje, prenosi Science Alert.

Odveo majku
Leandro Matijas de Novaes (Mathias de Novaes) odveo je svoju majku u Laboratorio Cura u Sao Paolu (São Paulu), Brazil, na MRI (magnetna rezonanca) 16. januara.

Zabilježeno je da su klinički uspolenici naložili i de Novaesu i njegovoj majci da ostave sve metalne predmete izvan sobe za skeniranje kao standardnu proceduru.

– Željeli bismo naglasiti da je tim Cura slijedio sve protokole za sprečavanje nezgoda, kao što je uobičajeno u svim jedinicama. I pacijentica i njegov pratitelj propisno su poučeni o procedurama pristupa sobi za preglede i upozoreni na uklanjanje svih metalnih predmeta – rekao je glasnogovornik ustanove za The Telegraph.

Prikaz tijela
Razlog za ovaj jednostavan čin prilično je jasan. Za prikaz tijela, magnetna rezonanca koristi od 1,5 do 3,0 (a ponekad i više) tesla magnetizma kako bi natjerala protone u molekulama vode da usmjere otprilike isti smjer.

Niskoenergetski puls elektromagnetizma uzrokuje podrhtavanje čestica, kojima je, ovisno o okolnim materijalima, potrebno različito vrijeme da se vrate na početnu tačku. Ovaj kontrast u migoljima protona zatim se tumači kako bi pružio detaljnu sliku vaše unutrašnjosti.

Da bismo dobili ideju o tome koliko je jako to magnetsko polje, magnet za hladnjak je u rasponu od nekoliko hiljadinki tesle. Neki moćni magneti rijetkih zemalja mogu imati snagu oko jedne tesle.

Čudna nesreća
Dakle, 3 do 7 tesli nije potres Zemlje. Ali dovoljno je da se veliki feromagnetski predmeti – oni napravljeni od materijala koji relativno ravnomjerno reaguju u jakom magnetskom polju – dobro povuku.

Čudna nesreća iz 2001. godine uzrokovala je smrtonosne povrede glave kod djeteta kada je magnetna rezonanca izbacila metalni spremnik kisika s druge strane sobe.

U slučajevima manjih predmeta, kao što je, naprimjer, nakit, snažno magnetno polje moglo bi stvoriti električnu struju u materijalu koja potencijalno provodi dovoljno topline da izazove gadnu lokaliziranu opeklinu.

Možda se nikada neće saznati šta se tačno dogodilo u de Novaesovom slučaju. Skriven u pojasu, pištolj je opalio kada se aparat aktivirao, nanijevši ranu zbog koje je umro nekoliko sedmica kasnije u bolnici Sao Luiz Morumbi.

Rukovao oružjem
Kao zagovornik posjedovanja oružja s hiljadama sljedbenika na svojim profilima na društvenim mrežama, de Novaes očito nije bio stranac kada je u pitanju rukovanje vatrenim oružjem. Prema policijskim evidencijama, imao je dozvolu za nošenje, a oružje je registrovano.

Ovaj incident služi kao tragičan podsjetnik na činjenicu da magnetna rezonanca i oružje jednostavno ne idu zajedno.

(dnevniavaz)