Nijemci pojasnili zašto su prekinuli potrage u Turskoj

Svijet

Dvije njemačke organizacije koje su učestvovale u potragama i spašavanjima u Turskoj nakon strašnih potresa prekinule su svoje aktivnosti

Dvije njemačke organizacije koje su učestvovale u potragama i spašavanjima u Turskoj nakon strašnih potresa prekinule su svoje aktivnosti, navodeći kao razlog probleme sa sigurnošću i pucnjavu.

Njemačka međunarodna služba za potragu i spašavanje (ISAR) i njemačka Savezna agencija za tehničku pomoć (THW) rekli su da će nastaviti s radom čim turska agencija za civilnu zaštitu Afad ocijeni da je situacija sigurna.

– Može se vidjeti da tuga polahko ustupa mjesto bijesu. Stoga ćemo zasad ostati u zajedničkom kampu s THW-om – rekao je za Reuters menadžer operacija Isara Steven Bajer (Bayer), dodajući da će organizacije odmah biti spremne pomoći ako bude bilo kakvih naznaka da ima preživjelih.

Jedinica austrijskih snaga za pomoć u katastrofama (Afdru) također je nakratko danas obustavila svoje djelovanje, a zatim nastavila.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Mišael Bauer (Michael) tvitao je da je turska vojska preuzela zaštitu kontingenta Afdru.

(dnevniavaz)