Indija šalje Turskoj prvu pošiljku pomoći

Svijet

Ranije je premijer Narendra Modi izrazio iskreno saučešće ožalošćenim porodicama

Nekoliko sati nakon najave iz Ureda premijera, Indija je poslala prvi kontingent pomoći nakon razornog potresa u Turskoj.

U okviru pomoći se nalazi stručni tim za potragu i spašavanje Nacionalnih snaga za odgovor na katastrofe, uključujući osoblje i vješte odrede pasa, zatim niz medicinskih potrepština, napredna oprema za bušenje i drugi alati potrebni za pomoć u spašavanju.

Timovi za potragu
– Prva serija materijala za pomoć u potresu odlazi u Tursku, zajedno s timovima za potragu i spašavanje, posebno obučenim odredima pasa, medicinskim potrepštinama, mašinama za bušenje i drugom potrebnom opremom – potvrdio je na Twitteru glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Indije Arindam Bagchi.

Ranije je premijer Narendra Modi izrazio iskreno saučešće ožalošćenim porodicama, a povrijeđenim u razornom zemljotresu poželio brz oporavak, podsjetila je novinska agencija Indije PTI.

Prijatelj u nevolji
Također je uputio dužnosnike da pruže svu moguću pomoć u otklanjanju posljedica zemljotresa u kojem je poginulo više od 4.000 ljudi.

Turski ambasador u Indiji Firat Sunel izrazio je zahvalnost na pomoći indijske vlade i rekao da je “prijatelj u nevolji zaista prijatelj”.

(dnevniavaz)