Pompeo: Putin ne bi napao Ukrajinu da je Trump predsjednik

Svijet

Za našeg mandata Putin nije napao Europu ili Ukrajinu, kazao je Pompeo

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) rekao je jutros u intervjuu za BBC kako Putin ne bi napao Ukrajinu da je Donald Tramp (Trump) još uvijek predsjednik, piše The Guardian.

 

Odvraćanje protivnika
– Znamo kako odvratiti naše protivnike. Iskreno, Trumpova administracija je to i napravila. Za našeg mandata Putin nije napao Europu ili Ukrajinu. Da, radi se o ničim izazvanim napadom na Europu. Za to je isključivo odgovoran Putin. Ali te se stvari ne događaju u vakuumu – kazao je Pompeo.

“Vladimir Putin je uvijek želio veću Rusiju”

“Neprijatelji odlučuju kada će napasti. Vladimir Putin je uvijek želio veću Rusiju. Otići će u grob želeći veliku Rusiju. Evo nekih činjenica, Putin je 2014., za vrijeme Obame, zauzeo petinu Ukrajine. Zatim četiri godine nije uzeo ni centimetra; borio se duž Donbasa, ali nije pokrenuo invaziju”, dodao je.

“Kada smo otišli, opet je krenuo u akciju. To je nedvojbeno, to su činjenice. Možete raspravljati je li to stvar slučajnosti, ali Putin se nije promijenio u tom periodu. Njegove namjere su bile iste. Ono što se promijenilo je njegova percepcija rizika, a to se mijenja ovisno o predsjedniku”, zaključio je Pompeo.

(dnevniavaz)