UZNEMIRUJUĆE DJEČAKA POGODIO GROM DOK JE BIO SA PORODICOM NA PLAŽI

Svijet

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem je zabilježen trenutak kada je dječaka u Australiji udario grom dok je uživao u porodičnom danu na plaži.

Dječaka – za kojeg se vjeruje da ima osam godina – pogodio je grom u Barak Pointu u Šelharboru na obali Novog Južnog Velsa u 17.30 u četvrtak.

Na snimku se vidi kako dječak sa roditeljima i mlađim bratom ulazi u vodu. Nekoliko trenutaka kasnije munja ga je udarila.

Vjeruje se da je dječak iz Engleske i da je njegova porodica stigla u Australiju tek prije sedam dana.

Dječak je hitno prevezen u dječiju bolnicu u Vestmidu i nalazi se u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Bilo je to baš kao šok niotkuda i u trenutku kada sam pogledao ka ulazu, niko nije bio svjestan šta se dogodilo – rekao je svjedok Sajmon Jang za 9Njuz.
Malo dijete je upravo palo na zemlju u vodu i njegova porodica i braća i sestre su mu pritrčali u pomoć da ga zgrabe što je brže moguće.

Svjedok je rekao da su čuli udar groma prije nego što su se okrenuli i vidjeli povrijeđenog dječaka kojeg drže roditelji.

Bolničar na intenzivnoj njezi Teri Morou rekao je da su dječaka iz vode izvukli spasioci na dasci.

Kada je hitna pomoć stigla, preuzeli su ga i uspjeli su da ga reanimiraju – rekao je inspektor Morou.
Postupci tih spasilaca odigrali su presudnu ulogu u reanimaciji dječaka. Dijete je takođe imalo opekotine po grudima koje su na licu mjesta zbrinuli bolničari i medicinski tim hitne pomoći koji je stigao helikopterom hitne pomoći – navodi se.
Iako je ovo rijedak i nesrećan incident, to je podsjetnik da kada ima nevremena u oblasti treba izbjegavati da budete u vodenim tijelima i da je u zatvorenom prostoru najsigurnije – dodaje se.
Dijelovi Novog Južnog Velsa, uključujući oblast Velikog Volongonga, bili su pogođeni jakim olujama u četvrtak popodne.

Ostale oluje su pogodile oblast Velikog Sidneja, uključujući dijelove zapadnog Sidneja i sjeverne plaže.