Zelenski o padu helikoptera u kojem su bili funkcioneri: Ovo je strašna tragedija

Svijet

Tačan broj žrtava ove tragedije još se utvrđuje, poručio je Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) opisao je jutrošnji pad helikoptera u Brovariju, u kojem je poginulo cijelo vodstvo ukrajinskog MUP-a na čelu s ministrom Denisom Monastirskim, kao “strašnu tragediju” i “mračno jutro”.

– Danas se u Brovariju u Kijevskoj oblasti dogodila strašna tragedija. Srušio se helikopter državne službe za hitne situacije, a na mjestu pada izbio je požar. Tačan broj žrtava ove tragedije još se utvrđuje. Među žrtvama su ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski, njegov prvi zamjenik Jevhen Jenin, državni sekretar Juri Lubkovči, njihovi pomoćnici i posada helikoptera. Povrijeđeno je 25 osoba, među kojima je i troje djece. Prema dostupnim podacima, preminulo je troje djece. Bol je neizrečiva. Helikopter je pao nedaleko od vrtića, objavio je Zelenski.

 

– Zapovjedio sam sigurnosnim službama Ukrajine da u saradnji s policijom i ostalim nadležnim tijelima istraže okolnosti onog što se dogodilo. Sve službe su na mjestu tragedije i rade svoj posao – napisao je ukrajinski predsjednik.

– Izražavam saučešće porodicama i prijateljima žrtava. Denis, Jevhen, Juri, tim ministarstva unutarnjih poslova… istinski ukrajinski patrioti. Počivali u miru. Neka svi oni čiji životi su ugašeni na ovo mračno jutro počivaju u miru – objavio je Zelenski.

(dnevniavaz)