Borelj: Prekid vatre koji je objavio Putin je licemjeran

Svijet

Kremlju potpuno nedostaje vjerodostojonost, poručio je Borelj

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je danas da je prekid vatre koji je Moskva objavila u Ukrajini povodom pravoslavnog Božića licemjeran.

– Kremlju potpuno nedostaje vjerodostojonost. Ova izjava o želji za jednostranim prekidom vatre nije vjerodostojna. Odgovor koji svima pada na pamet je skepticizam pred toliko licemjerja – rekao je Borelj.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je naredio svojoj vojsci da poštuju primirje 6. i 7. januara. Ipak, uprkos toj najavi danas su nastavljeni topovski napadi.

– Da bi se prekid vatre smatrao valjanim, mora postojati potpuni prekid vojnih napada. Mora doći do povlačenja (ruskih) trupa i njihove vojne opreme s ukrajinskog teritorija – naveo je Borelj i dodao:

– U nedostatku takvih konkretnih akcija, jednostrani prekid vatre izgleda kao pokušaj Rusije da kupi vrijeme kako bi pregrupirala svoje trupe i pokušala obnoviti teško narušeni međunarodni ugled.

Borelj je reagirao i na rusku propagandu koja za globalni skok cijena hrane i energenata krivi evropske sankcije što posebno kažnjava Afriku.

– To je potpuna neistina. Ruska vojska je ta koja je uništila silose za žito, koja je uništila polja i posijala mine, uništila ceste i blokirala luke u Ukrajini – poručio je šef diplomatije Evropske unije.

(dnevniavaz)