Vučić: Sutra kreće uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

Region

Vučić je u Rašku stigao helikopterom na zahtjev Srba sa Kosova koji su tražili dodatno vrijeme da razgovaraju sa Srbima na barikadama

Srbi sa sjevera Kosova donijeli su odluku da povuku barikade koje su postavili prije 19 dana u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti Dejana Pantića i neosnivanja Zajednice srpskih opština.

Srbi su tu odluku donijeli nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem večeras u kasarni “Stefan Nemanja” u Raškoj.

Kako je naveo predsjednik Srbije, uklanjanje barikada bi moglo da potraje i do 48 sati.

Vučić je u Rašku stigao helikopterom na zahtjev Srba sa Kosova koji su tražili dodatno vrijeme da razgovaraju sa Srbima na barikadama.

Srbi su inače držali pod blokadom nekoliko važnih magistralnih saobraćajnica.

Dejan Pantić, koji je uhapšen 10. decembra pod optužbom za napad na policiju i navodne “terorističke akte”, danas je pušten u kućni pritvor.

Prije Pantića, uhapšen je Miljan Adžić, a potom i Slađan Trajković. Oni su među 600 bivših pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti koji su službu napustili početkom novembra.

Svi su optuženi za navodne “terorističke akte”, a Pantićevo hapšenje bio je direktan povod za početak protesta Srba i postavljanje barikada.

U međuvremenu, predsjednik Vučić objavio je da je podignuta borbena spremnost Vojske Srbije, i da je poslat zahtjev KFOR-u za povratak hiljadu srpskih policajaca i vojnika na Kosovo, po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu.

(dnevniavaz)