Putin potpisao novi zakon: Za organizovanje sabotaže moguća doživotna kazna

Svijet

Dokument je objavljen na zvaničnom stranicama Kremlja

Vladimir Putin potpisao je danas zakon o kažnjavanju do doživotnog zatvora za stvaranje diverzantskih zajednica, finansiranje i propagandu sabotaže.

Dokument je objavljen na zvaničnom stranicama Kremlja.

Krivični zakonik dopunjuje se sa tri nova člana: “Pomaganje diverzantskih radnji”, “Obuka za obavljanje diverzantskih radnji” i “Organizacija diverzantske zajednice i učešće u njoj”.Prema riječima Vasilija Piskareva, predsjednika Komiteta za sigurnost Dume, jednog od autora zakona, potreba za ovakvim izmjenama je uzrokovana naglim povećanjem broja sabotaža: prema Uredu glavnog tužioca, prošle godine u Rusiji je izvršena samo jedna sabotaža, a ove godine ih je 21, piše RIA Novosti.

Prvi član “Pomoć u sabotaži” (podsticanje, regrutovanje, naoružavanje, finansiranje radi vršenja sabotaže) predviđa kaznu od osam do 15 godina zatvora sa novčanom kaznom od 300 do 700 hiljada rubalja (od skoro 4 hiljade do skoro 9 hiljada eura). Ako su ova krivična djela počinjena koristeći službeni položaj, počiniocima prijeti kazna od 10 do 20 godina zatvora i novčana kazna od 500.000 do milion rubalja (od 6.300 do skoro 13 hiljada eura). Za organizovanje sabotaže i njeno finansiranje predviđena je zatvorska kazna od 15 do 20 godina, a maksimalna kazna po ovom članu je doživotni zatvor.

(dnevniavaz)