U Turskoj će zbog inflacije minimalna plata biti veća za 54. 5 posto

Svijet

Ovog mjeseca svjedočit ćemo naglom padu inflacije. Odlučni smo da inflaciju smanjimo na 30 posto sredinom godine (2023.), rekao je turski predsjednik

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u Ankari kako ovog mjeseca očekuju nagli pad inflacije, javlja Anadolu Agency (AA).

– Ovog mjeseca svjedočit ćemo naglom padu inflacije. Odlučni smo da inflaciju smanjimo na 30 posto sredinom godine (2023.) i na 20 posto na kraju godine – rekao je Erdoan, nakon sastanka s ministrom rada i socijalne politike Turske Vedatom Bilginom i predsjednikom Konfederacije sindikata poslodavaca Turske (TISK) Ozgurnom Burakom Akolom.

Erdoan je također potvrdio da će od 1. januara 2023. godine povećati minimalnu platu za 54.5 posto.

– Neto minimalna plata za samce iznosiće 8.500 turskih lira (455 dolara) mjesečno, u odnosu na ranijih 5.500 lira mjesečno (295 dolara) – pojasnio je Erdoan.

Prema najnovijim podacima Turskog statističkog instituta (TurkStat), godišnja stopa inflacije u Turske u novembru smanjena je za 1,2 posto u odnosu na oktobar tekuće godine.

Erdoan je kazao da je u procesu određivanja minimalne plate posvećena velika pažnja pravima radnika i poslodavaca, ukazavši na mogućnost revizije ove odluke i novog povećanja ukoliko se za to ukaže potreba.

(dnevniavaz)