Zukorlić traži objašnjenje: Zašto 17.000 Novopazaraca nije uračunato na popisu?

Region

Želim izraziti zadovoljstvo kao neko ko dolazi iz Novog Pazara, iz kulturno-historijske regije Sandžaka, što je Novi Pazar uz Beograd i Novi Sad jedini od gradova koji bilježe porast broja stanovnika, rekao je Zukorlić

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić zatražio je pojašnjenje od Republičkog zavoda za statistiku Srbije

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić zatražio je pojašnjenje od Republičkog zavoda za statistiku Srbije vezano za rezultate popisa u Sandžaku.

Kako je kazao Zukorlić, u općinama Sandžaka uočljiva je znatna razlika između ukupnog broja popisanih i ukupnog broja stanovnika.

– Želim izraziti zadovoljstvo kao neko ko dolazi iz Novog Pazara, iz kulturno-historijske regije Sandžaka, što je Novi Pazar uz Beograd i Novi Sad jedini od gradova koji bilježe porast broja stanovnika, naročito u vremenu bijele kuge. Međutim, uvidom u statistiku primećujemo neke stvari na koji su nam potrebni odgovori. Prije svega u Novom Pazaru je potpisano 121.113 stanovnika, od kojih je Zavod za statistiku priznao 104.094 obrasca, a zatim na osnovu administrativnih izvora utvrdio da fali još 3.765 nepotpisanih stanovnika.

Prema broju popisanih Novi Pazar se nalazi na sedmom mjestu po veličini gradova u republici Srbiji, iza Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Subotice i Leskovca. Odbijanjem 17.019 obrazaca Novi Pazar pada na 10 mjesto po veličini u Srbiji.

– Potrebno nam je pojašnjenje Zavoda za statistiku kako je moguće da u Novom Pazaru preko 17.000 potpisanih obrazaca nije bilo pravilno i zbog čega je poništeno. To je 14 posto od ukupno ukupnog broja potpisanih stanovnika Novog Pazara – rekao je Zukorlić.

Zukorlić je zatražio da Novi Pazar dobije status administrativnog centra.

– Želim napomenuti da je Novi Pazar jedini grad u republici Srbiji sa preko 100.000 stanovnika koji nije administrativni centar. Novi Pazar ima mnogo, pa više pa čak i duplo više stanovnika, od 15 gradova koji su administrativni centri u Srbiji. Shodno ukupnom broju popisanih Novi Pazar ima 9.423 stanovnika više od Kraljeva, koji je administrativni centar Novog Pazara. Nakon nepriznavanja svih ovih obrazaca, Novi Pazar pada na 3.632 stanovnika manje od Kraljeva.

Ukazao je i na situaciju u ostalim opštinama Sandžaka.

– Nije velika razlika ni kada su u pitanju druge opštine u Sandžaku. U Sjenici je popisano 27.671 stanovnik od kojih je 3.275 poništeno što je 13 posto ukupnih obrazaca. Zatim u Tutinu je potpisano 36.470 stanovnika, od kojih je poništeno 4.490, što je 12 posto popisanih, dok je u Prijepolju potpisano 34.807 stanovnika od kojih je poništeno 2.943 obrasce što je 8 posto popisanih, slično je i u Priboju. Dakle moje pitanje je upućeno Republičkom zavodu za statistiku, tražim pojašnjenja ovih prvi rezultata i detaljno objašnjenje kako je došlo do toga da preko 30.000 obrazaca u opštinama Sandžaka bude poništeno – kazao je Zukorlić.


(dnevniavaz)