Visoki američki dužnosnik: Rusi će potrošiti svoje zalihe streljiva do početka 2023.

Svijet

Procjenjujemo to s obzirom na brzinu kojom je Rusija koristila svoje topničko i raketno streljivo, istakao je

Visoki američki dužnosnik izjavio je da Rusija koristi 40 godina staro streljivo te se zbog toga suočava s visokim postotkom kvarova.

– Crpili su streljivo iz zastarjelih zaliha, što ukazuje na to da su voljni koristiti to starije streljivo, od kojeg je dio izvorno proizveden prije više od 40 godina – kazao je danas dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

– Drugim riječima, koristite streljivo i prekrstite prste te se nadate da će opaliti ili da će eksplodirati kad padne – dodao je neimenovani dužnosnik. Procjenjuje da će Rusija potrošiti svoje potpuno upotrebljive zalihe streljiva do početka 2023. ako ne pribjegne stranim dobavljačima i starijim zalihama, prenosi Sky News.

– Procjenjujemo to s obzirom na brzinu kojom je Rusija koristila svoje topničko i raketno streljivo, odnosno svoje potpuno upotrebljivo topničko i raketno streljivo. Vjerovatno bi to mogli činiti do početka 2023. – zaključio je dužnosnik. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u novembru priznao da bi trebalo modernizirati oružje koje koristi ruska vojska.

Ukrajina se ne suočava s takvim problemom zastarjelog oružja jer su zapadni saveznici nakon početka invazije opskrbili Kijev zalihama oružja putem vojne pomoći. Tako su Sjedinjene Države prošli mjesec odobrile slanje dodatnih 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući oružje, streljivo i opremu za protuzračnu odbranu.(dnevniavaz)