Rusija gradi “zmajeve zube“ oko okupiranog Marijupolja

Svijet

Britanski obavještajci kažu da je Marijupolj dio ruskog kopnenog mosta od Rusije do Krima, ključne logističke linije komunikacije.

U najnovijem vojno-obavještajnom izvještaju o situaciji na ratištu u Ukrajini Britansko Ministarstvo odbrane je istaklo da je Rusija započela izgradnju piramidalnih objekata, takozvanih “zmajevih zuba“, oko okupiranog Marijupolja.

Osim u Marijupolju, “zmajevi zubi” se grade i u Zaporožju i Harsonu kako bi se spriječio mogući prodor Ukrajinaca, navode Britanci.

– Imaju dvije fabrike za proizvodnju betonskih piramidalnih protivoklopnih konstrukcija, poznatih kao “zmajevi zubi”. “Zmajevi zubi” su vjerovatno postavljeni između Marijupolja i sela Nikolska i od sjevera Marijupolja do sela Stari Krim – navodi u saopćenju Ministarstva odbrane.

Tokom Drugog svjetskog rata, izraz “zmajevi zubi” odnosio se na pravilne piramidalne strukture koje su korištene da spriječe napredovanje armija. Britanski obavještajci kažu da je Marijupolj dio ruskog kopnenog mosta od Rusije do Krima, ključne logističke linije komunikacije.


dnevni avaz