Ukrajina planira evakuirati Kijev u slučaju potpunog nestanka struje

Svijet

Naši neprijatelji čine sve što mogu da ostave ovaj grad bez grijanja, bez struje i bez snabdijevanja vodom. Ukratko, rade sve tako da mi umremo, poručio je Kličko

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko (Klitschko) rekao je da se ukrajinska prijestonica suočava s mogućim nestankom struje i prekidima u mreži za snabdijevanje vodom i grijanjem koji su uzrokovani ruskim napadima.

Kličko je naveo kako bi građani Kijeva trebali stvoriti zalihe i razmotriti privremeno iseljavanje, opisavši to kao najgori mogući scenarij.

– Činimo sve što možemo da osiguramo da stvari ne dođu do ovoga. Ali želimo biti otvoreni. Naši neprijatelji čine sve što mogu da ostave ovaj grad bez grijanja, bez struje i bez snabdijevanja vodom. Ukratko, čine sve tako da mi umremo – poručio je Kličko.

Kijev postavlja oko 1.000 manjih toplana u slučaju da padne mreža za grijanje dok pokušava stabilizirati svoju elektroenergetsku mrežu povremenim isključivanjima koja ostavljaju glavni grad Ukrajine u mraku na nekoliko sati.

Ranije je “The New York Times” naveo kako Ukrajina planira evakuirati Kijev u slučaju potpunog nestanka struje. (Izvor:Avaz.ba)