Britanski obavještajci: Rusija je pojačala neke od svojih jedinica zapadno od rijeke Dnjepar

Svijet

U posljednjih šest sedmica došlo je do jasnog prelaska sa ruskih kopnenih snaga na prelazak na dugoročnu, odbrambenu poziciju na većini područja linije fronta u Ukrajini

Rusija je vjerovatno pojačala neke od svojih jedinica zapadno od rijeke Dnjepar mobilisanim doborovoljaca. Međutim, to je zbog izuzetno niskog nivoa popunjenosti, piše Ministarstvo odbrane Velike Britanije na Twitteru.

U septembru 2022. godine, ruski oficiri opisali su kompanije u sektoru Hersona kao da se svaka sastoje od šest do osam ljudi. Kompanije bi trebalo da se rasporede sa oko 100 zaposlenih.

U posljednjih šest sedmica došlo je do jasnog prelaska sa ruskih kopnenih snaga na prelazak na dugoročnu, odbrambenu poziciju na većini područja linije fronta u Ukrajini.

Ovo je vjerovatno zbog realnije procjene da su jako nedovoljno obučene snage u Ukrajini trenutno sposobne samo za odbrambene “operacije”.

Čak i ako Rusija uspije da konsoliduje dugoročne odbrambene linije u Ukrajini, njen “operativni dizajn” će ostati ranjiv.

Da bi povratio inicijativu, morat će regenerirati kvalitetnije, mobilne snage koje su sposobne dinamično se suprotstaviti ukrajinskim prodorima i voditi vlastite ofanzivne operacije velikih razmjera, piše Ministarstvo.

Odgovori