Vučić: Ako ne uvedemo sankcije Rusiji bit ćemo u problemu

Svijet

Ako vi mislite da bi bilo dovoljno da Srbija kaže sutra uvodimo sankcije Rusiji, to ne bi bilo dovoljno, tapšali bi nas po glavi pet, šest dana, rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Zapadu ne bi bilo dovoljno i kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, ali da će ova zemlja biti u velikom problemima ako ne uvedu sankcije Moskvi.

– Iako smo mnogo puta bili u komplikovanim situacijama, nerijetko smo govorili da je bez naše krivice, nekada da, nekada ne, ali ovoga puta sasvim bez naše krivice uvučeni smo u začarani krug iz kog kao da nema izlaza – rekao je Vučić.

On je govorio o tome kako su se o plan Šolc (Olaf Scholz)-Makron (Emmanuel Macron) za Kosovo svi izjasnili, a da ga niko nije ni vidio.

– Na isti način, sa jednakom nepodnošljivom lakoćom površnosti i neodgovornosti istupaju i naši partneri sa svih meridijana svijeta. Ako vi mislite da bi bilo dovoljno da Srbija kaže sutra uvodimo sankcije Rusiji, to ne bi bilo dovoljno, tapšali bi nas po glavi pet, šest dana. Danas im to služi kao motka i malj da nas udaraju u svim forumima, pošto ne mogu veće i jače. Pa će nama da rade sve ono za šta optužuju Rusiju da radi drugima. Poslije nekoliko dana rekli bi da birate da li ste na pravoj strani historije. A ta prava strana historije znači da ste na njihovoj strani.

Ako odbijete, onda ste u problemu. Da se razumijemo. Ne prijeti niko meni kao Aleksandru Vučiću, oni prijete, neskriveno, cijeloj našoj zemlji i njenom opstanku. Samo hoću da to svi znate, i prvi put to kažem ovako otvoreno. Ništa nije dovoljno. Kažu problem su izbjeglice. Nema problema ukinut ćemo bezvizni režim.

Riješit ćemo te probleme, ali to neće biti dovoljno, neće biti ni vijest. Da uvedemo sankcije zato što njima smeta da postoji jedna zemlja koja štrči i želi da ima pravo na slobodno mišljenje, i nikoga nije ugrozila niti kročila na tuđe tle. Nikoga nismo napali, ali smo bili surovo kažnjeni, gore nego Irak i Avganistan. Jer njima nisu odvajali Basru i Kandahar – rekao je Vučić na obilježavanju godišnjice od osnivanja agencije BIA.

Vučić je naveo da je Srbija “ovog puta bez njihove krivice uvučena u začarani krug iz kojeg nema izlaza”.

– Iako smo mnogo puta bili u komplikovanim situacijama, nerijetko smo govorili da je bez naše krivice, nekada da, nekada ne, ali ovoga puta sasvim bez naše krivice uvučeni smo u začarani krug iz kog kao da nema izlaza. I to nije pitanje o kom svi znaju odgovor u ovoj zemlji, čak i kada ne pročitaju nešto – ističe Vučić. (dnevniavaz.ba)

Odgovori