Papa apelovao na političare da se ukloni prijetnja od nuklearnog rata zbog Ukrajine

Svijet

Danas, zapravo, direktno prijeti nešto čega smo se bojali i nadali se da više nikada nećemo čuti: upotreba atomskog oružja, koja se nastavila čak i nakon Hirošime i Nagasakija proizvoditi i testirati, kazao je

Papa Franjo je uporedio trenutnu svjetsku situaciju s kubanskom raketnom krizom prije 60 godina, u utorak, 25. oktobra dok je predvodio svjetske vjerske lidere u mirovnom apelu političarima da spriječe prijetnju nuklearnog rata zbog Ukrajine.

Franjo je u rimskom Koloseumu (Colosseum) predsjedavao ceremonijom zatvaranja trodnevne konferencije koju je organizovala italijanska zajednica Sant’ Egidio, svjetska mirovna i humanitarna grupa.

“Mir je teško povrijeđen”

Osvrćući se na mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, Franjo je rekao: “Danas, zapravo, direktno prijeti nešto čega smo se bojali i nadali se da više nikada nećemo čuti: upotreba atomskog oružja, koja se nastavila čak i nakon Hirošime i Nagasakija proizvoditi i testirati”.

Franjo je podsjetio kako je 25. oktobra 1962., na vrhuncu kubanske raketne krize, papa Ivan XXIII. uputio radio poruku pozivajući vođe tog vremena da vrate svijet s ruba sukoba.

– Danas je mir teško povrijeđen, napadnut i zgažen, i to u Evropi, upravo na onom kontinentu koji je u prošlom vijeku pretrpio strahote dva svjetska rata – rekao je Franjo.

Sjesti za sto

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zatražio je od poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje da kontaktira ruskog predsjednika Vladimira Putina, patrijarha Ruske pravoslave crkve Kirila i američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) kako bi se podstakao mirovni proces u Ukrajini.

– Ohrabrio sam papu Franju da pozove Vladimira Putina i moskovskog patrijarha Kirila, ali i Džoa Bajdena – rekao je Makron francuskom list Le Point nakon sastanka sa papom u Vatikanu.

Makron je rekao da je potrebno i da SAD sjednu za sto kako bi promovisale mirovni proces u Ukrajini.

Dodao je da između Bajdena i pape Franje postoji povjerenje i da bi papa mogao da utiče kako bi SAD bile više angažovane u pronalasku mirovnog rješenja u Ukrajini.

Francuski predsjednik se u ponedeljak, 24. oktobra u Vatikanu sastao sa papom. To je bio njihov treći sastanak od dolaska Makrona na čelo Francuske u maju 2017. godine.

(Izvor:Avaz.ba)

Odgovori