VUČEVIĆ PRIZNAO: POSTOJI PRITISAK NA BEOGRAD DA DISCIPLINIRA BANJU LUKU I DODIKA

Region

Ministar odbrane Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević iznio je zabrinjavajuće tvrdnje o pritiscima na Beograd i predsjednika Aleksandra Vučića kako bi “disciplinirali” Banju Luku i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U svojoj nedavnoj izjavi, Vučević je naglasio da Srbija duboko poštuje Bosnu i Hercegovinu kao susjednu prijateljsku državu, sastavljenu od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. On ističe da Beograd, za razliku od nekih političkih struktura u Sarajevu, jasno izražava poštovanje prema teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

“Međutim, politička elita u Sarajevu ne pokazuje isto poštovanje prema teritorijalnom integritetu Srbije. To se formalno ne može sprovesti zbog Republike Srpske i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o pitanju Kosova”, naglasio je Vučević.

Ministar odbrane ističe važnost brige Srbije o opstanku Republike Srpske i istovremeno izražava zabrinutost zbog pristupa koji isključuje jedan narod i jedan entitet, te naglašava da sve što se nameće i ograničava nije dobro za Bosnu i Hercegovinu.

“Međutim, politička elita u Sarajevu ne poštuju baš teritorijalni integritet Srbije, ali to ne može formalno da provede zbog Republike Srpske i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini u vezi sa pitanjem Kosova”, naveo je Vučević.

VDodajući da Srbija vodi računa o opstanku Republike Srpske, on je ocijenio da sve što isključuje jedan narod i jedan entitet i “sve što se nameće” nije dobro za Bosnu i Hercegovinu, prenosi Beta.
crnahronika