SRPSKI GENIJE: Ovo je najbolji matematičar na svetu i ovo je njegova tajna!

Region

Da je Srbija zemlja genijalaca, dokazao je i Kikinđanin Aleksa Konstantinov, koji je osvojio zlatnu medalju na 56. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, koja je održana na Tajlandu.

U konkurenciji takmičara iz 104 zemlje sveta, od ukupno 577 učesnika, mladi genijalci iz Srbije, osvojili su, srebrnu, dve bronzane i dve specijalne medalje.

Put do zlata, nimalo nije bio lak, kao i u sportu, potrebno je dosta vežbe, rada i truda, kaže mladi genije.

– Sistem rešavanja zadataka je takav da radite tri zadatka u dva dana, po 4,5 sata.Test je sadržao ukupno šest zadataka, koji su svrstani u kategoriju – teških, srednjih i lakših. Bio sam maksimalno skoncentrisan na zadatke i pre svega siguran u sebe – objasnio nam je mladi matematièar.

Ljubav prema ovom predmetu nastala je još u OŠ “Sveti Sava” zahvaljujući nastavnici Desanki Čepelnik. Još u nižim razredima shvatio je da je matematika njegov omiljeni predmet, i da će upisati Matematičku gimnaziju u Beogradu, koja je ponosna na svog učenika koji pohađa treći razred.

– Zbog matematike sam prestao da se bavim mojim omiljenim sportom, trudim se da uskladim druženje, školu, vežbanje… Nekada morate nešto i da žrtvujete! Ja sam ostavio košarku zarad matematike – kaže Aleksa.

Nastupu na planetarnom skupu prethodila su eliminaciona takmičenja u organizacija Društva matematičara Srbije, koje je selektovalo mlade matematičare, koji će činiti olimpijsku ekipu matematičara Srbije. Pripreme za ovo takmičenje bile su teške – rekao nam je Aleksa.

– Osećaj kada uzimate medalju u ruke jer ste najbolji na svetu, ne može se opisati – objašnjava nam on.

Jedina misao koja mu je tada prošla kroz glavu, bila je – da će sa ovom zlatnom medaljom moći da konkuriše na prestižnom Bostonskom Univerzitetu.

Osim što je ponos svojih roditelja i prijatelja, Aleksa je veliki ponos svoga grada – rekao je predsednik opštine Kikinda, Pavle Markov, koji je mladom geniju uručio Plaketu grada:– Aleksa je još samo jedan primer da Kikinda ima mlade, talentovane i uspešne ljude. Aleksina zlatna medalja bi trebalo da bude motivacija svim mladim ljudima da vredi učiti, ulagati u sebe, jer nagrada za sav vaš trud dolazi pre ili kasnije – rekao je Markov.

O tome koliko je rada i truda potrebno da biste osvojili zlato, zna jedino Aleksa. Iako je vreme školskog raspusta za ovog mladog genija to ne znači i vreme odmora.

– Matematika zahteva konstantan rad, vežbaću i tokom raspusta, ali ću se rado družiti i sa svojim prijateljima – kaže on.

Sponsored Links:

Iako je ova zlatna medalja daleko najdraža od svih, Aleksa se nada da će ih u budućnosti biti još, jer kako kaže – snovi se ostvariju samo onda ukoliko verujete u ono što radite!

(Izvor: Telegraf.rs)