POČINJE SUĐENJE SENIDU JUKI (42) ZBOG POKUŠAJA UBISTVA LJUBAVNICE

Region

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Juko Senida (42) iz Visokog zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju. Optužnica je u cijelosti potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici.

Prema optužnici, Juko je 11. decembra prošle godine u Kaknju, oko 16:00 sati pokušao oduzeti život djevojci sa kojom je bio u emotivnoj vezi tako što ju je pokušao ugušiti i izbo je nožem.

Juko i A.M. su se posvađali jer je ona htjela prekinuti njihovu emotivnu vezu.

Naime, Juko se kobnog dana Passatom, koji je u vlasništvu njegove supruge J.B., dovezao ispred zgrade stana u kojem se nalazila njegova ljubavnica.

On je ušao u zgradu i došao do vrata stana na prvom spratu koji koristi P. A. sa maloljetnim sinom, a u koji je ranije tokom dana došla oštećena A.M. sa kojom je Juko bio u emitovnoj vezi.

Juko je pokucao na vrata, a A.M. je otvorila ista, a onda ju je pozvao da izađe napolje jer je vidio maloljetnika sa njom. Nakon što je ona odbila da izađe, Juko je upotrijebio fizičku snagu i pokušao A.M. silom da odvede do automobila.

On ju je rukama uhvatio za duksericu u predjelu grudi i tako držeći povukao
kroz stubište prema ulaznim vratima zgrade, do betonskog podesta između prizemlja i gornjeg sprata, psujući joj :“Je*em ti majku, je*em ti mater“, iako se oštećena odupirala i gurala ga od sebe.

Juko je tada izvukao nož iz jakne, pa sa namjerom da usmrti oštećenu dok je u lijevoj ruci držao nož, drugom rukom uhvatio oštećenu za prednju stranu vrata, prislonio uz zid i davio, pri čemu je oštećena, odgurujući ga od sebe pala leđima na tlo, a on na nju, tako što joj je sjeo na stomak i pritiščući joj koljenom stomak, nožem ubo oštećenu u predjelu desne strane grudnog koša, dok je drugom rukom stežući je u predjelu vrata gušio.

Juko je bio svjestan da na taj način može usmrtiti A.M., a u svemu ga je spriječila P.A. koju je dok je bila u kupatilu i kupala se, dozvao maloljetni sin tako što je dotrčao i lupao na vrata kupatila vičući: “Mama, mama izlazi, ubiće M. onaj njen”.

P. A. istrčala iz kupatila u stubište i vidjevši kako osumnjičeni davi oštećenu, koja je bila u polusvjesnom stanju, i nije ispuštala nikakve glasove, misleći da je oštećena mrtva, svom snagom uhvatila osumnjičenog rukama za tijelo i odgurivala sa oštećene, i za ruku kojom je davio oštećenu, odgurujući je sa vrata oštećene i na taj način spriječila da dovrši sa umišljajem započeto krivično djelo.

Njoj je pomogla i komšinica A.Z. koja je čuvši viku i galamu došla i više puta glasno vikala „hej pusti je“, nakon čega je ustao sa oštećene i pobjegao sa lica mjesta odnijevši sa sobom i nož, koji je nakon odlaska sakrio na njemu poznato mjesto pa nož nije pronađen.

Juko je tom prilikom ljubavnici A.M. nanio lake tjelesne povrede i ubodne rane, a čime je učinio krivično djelo Ubistvo u pokušaju.Juko je od ranije poznat policiji i pravosudnim organima, a više puta je osuđivan na zatvorske kazne.

crnahronika