KO IMA NAJVEĆA PRIMANJA U BIH: U RS-U NAJVEĆA PLATA MILION KM, A U FEDERACIJI POLA MILIONA

Region

Radnik u RS dobija milion KM, dok većina muči s minimalcem – Šta Vlast radi?

U 2023. godini, razlike u primanjima postaju sve dramatičnije u Bosni i Hercegovini. Posljednji podaci poreskih uprava entiteta otkrivaju nevjerojatne razlike između najviših i najnižih primanja.

Najveća mjesečna plata u entitetu Republika Srpska dostigla je ogromnih 983.026 maraka, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine najviša zarada iznosila 429.123 marke. Ove astronomske cifre ne samo da šokiraju obične građane, već i otvaraju pitanje o održivosti takvog jaza u primanjima.

Na vrhu liste najviših neto primanja u RS za 2023. godinu nalazi se radnik iz Banjaluke u sektoru izgradnje hidrograđevinskih objekata. Njemu je, nevjerojatno, isplaćena plaća od gotovo milion maraka za samo jedan mjesec rada.

Na drugom mjestu je još jedan Banjalučanin, zaposlen u sektoru vađenja lignita, sa isplaćenom plaćom od 270.194 marke.

Ovaj nesrazmjer prekida samo radnik iz Mostara, zaposlen u sektoru “ostalo novčano poslovanje”, koji je dobio plaću od 251.769 maraka.

S druge strane, u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, četiri od pet najvećih isplaćenih neto plaća pripadaju radnicima u sektoru proizvodnje, što dodatno naglašava koncentraciju bogatstva u određenim sektorima.

Ovako ekstremni jazovi u primanjima između radnika postavljaju ozbiljna pitanja o društvenoj pravednosti i održivosti trenutnog ekonomskog sistema. Hoće li vlasti poduzeti korake kako bi ublažile ove nepravilnosti ili će se jaz nastaviti proširivati, ostaje ključno pitanje koje zahtijeva odgovore.

crnahronika