Netanjahu odbija mogućnost sporazuma o primirju s Hamasom: Nećemo okončati ovaj rat

Svijet

Nacrti sporazuma između Izraela i Hamasa, koji bi uključivao prekid vatre do šest sedmica, bili sastavljeni u Parizu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je da Izrael neće povući snage iz Pojasa Gaze ili osloboditi hiljade, kako je rekao, palestinskih zarobljenika sigurnosti, odbijajući medijske izvještaje o nekim uslovima mogućeg sporazuma o primirju s Hamasom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraćanje taoca
U izjavi koju je emitovala izraelska TV, kako prenosi Reuters, Netanjahu je rekao: „Nećemo okončati ovaj rat bez postizanja svih njegovih ciljeva. To znači eliminaciju Hamasa, vraćanje svih naših taoca i osiguranje da Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu.“

Izvještaji medija sugerirali su da su nacrti sporazuma između Izraela i Hamasa, koji bi uključivao prekid vatre do šest sedmica, bili sastavljeni u Parizu. Ranije danas lider Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da je grupa primila prijedlog o prekidu vatre i da će posjetiti Kairo kako bi razgovarali o tome.

Podrška dogovoru
Itamar Ben-Gvir, krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti u Netanyahuovom kabinetu nagovijestio je u objavi na društvenim mrežama da će napustiti vladu nacionalnog jedinstva i ratnu vladu ako dođe do nepromišljenog dogovora s Hamasom.

Nasuprot tome, opozicioni lider Yair Lapid, čest kritičar Netanjahuove vlade, rekao je da će njegova stranka podržati svaki dogovor koji vraća taoce kući.
dnevniavaz